NaslovnicaAlo.rs10 NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Ovi radnici zarađuju više od 200.000 dinara

10 NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Ovi radnici zarađuju više od 200.000 dinara

Objavljeno:

Prosečna zarada (bruto) obračunata za avgust 2023. godine iznosila je 118.918 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 86.112 dinara.

Dakle, prva tri najplaćenija zanimanja su ostala ista kao i prethodnih meseci, ali promena u odnosu na jul se vidi već nakon trećeg mesta.

U nastavku možete pročitati koje delatnosti su dominirale u avgustu 2023. godine. Ističemo da su u pitanju neto iznosi.

novac

Foto: Shutterstock

 

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna zarada u ovoj oblasti u avgustu 2023. godine iznosila je 204.779 dinara.

U okviru ove oblasti, ubedljivo najvišu zaradu imaju oni koji se bave računarskim programiranjem i povezanim delatnostima. Dok je prosečna neto plata u Srbiji iznosila oko 86.000 dinara, programeri mogu da računaju na oko 262.000 dinara (bruto 356.181 dinar) i ovo je ujedno i dalje jedino zanimanje u Srbiji gde se prosečna zarada kreće iznad 200.000 dinara.

10 najplaćenijih poslova u srbiji: ovi radnici zarađuju više od 200.000 dinara

shutterstock

 

Vazdušni saobraćaj

Nakon programera, slede piloti, kojima je prosečna neto zarada u avgustu iznosila 199.703 dinara. Međutim, prosečna plata u oblasti saobraćaja generalno je iznosila 73.079 dinara.

Naučno istraživanje i razvoj

Na trećem mestu po visini zarada nalaze se naučnici. Prosečna primanja onih koji se bave naučnim istraživanjem iznosila su 178.853 dinara.

U odnosu na prethodni mesec, promene se vide tek od trećeg mesta.

Upravljačke delatnosti

Menadžeri su i dalje jedno od najplaćenijih zanimanja, ali se u odnosu na prošli mesec kada je ova delatnost bila na petom mestu, sada popela na četvrto. Kako pokazuju podaci RZS, oni koji se bave upravljačkim delatnostima zarađuju 149.898 dinara.

Finansijske usluge

Poput upravljačkih delatnosi, i pružanje finansijskih usluga je prošlog meseca bilo u top 10 najplaćenijih zanimanja, ali se sa sedmog mesta sada nalazi na petom. Zaposleni koji se bave ovim poslom zarađuju u proseku 141.869 dinara.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Šesto najplaćenije zanimanje u Srbiji pripada oblasti rudarstva. Rudari mogu da računaju na platu od 119.763 dinara, a oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 140.406 dinara. Međutim, u poređenju sa podacima iz jula, ovo zanimanje je palo budući da je tada bilo na četvrtom mestu sa prosečnom platom od 158.732 dinara.

Proizvodnja duvanskih proizvoda

U top 10 najplaćenijih delatnosti našla se i proizvodnja duvanskih proizvoda koja pripada prerađivačkoj industriji. Njihova mesečna zarada, prema poslednjim podacima, iznosila je 131.400 dinara.

Eksploatacija ruda metala

“Nova” najplaćenija delatnost u odnosu na jul, još jedna koja pripada oblasti rudarstva, je eksploatacija ruda metala. Oni koji se bave ovim zanimanjem su u avgustu imali prosečnu platu od 130.024 dinara.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Sledeća najplaćenija delatnost pripada prerađivačkoj industriji. Naime, poslovi ove industrije su se oduvek kotirali visoko što se tiče primanja, a plata onih koji su izabrali da se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte iznosila je 132.012 dinara.

10 najplaćenijih poslova u srbiji: ovi radnici zarađuju više od 200.000 dinara

Foto: Shutterstock

 

 

Kinematografska i televizijska produkcija, snimanje zvučnih zapisa i izdavanje muzičkih zapisa

A na desetom mestu – još jedno zanimanje koje se u julu nije našlo u top 10. Produkcija spada u oblast informisanja i komunikacija, a oni koji se bave ovim zanimanjem primaju platu u iznosu od 135.287 dinara u proseku.

Koja je razlika u odnosu na jul?

Kako smo već pomenuli, osim što je došlo do promena na listi kod nekih delatonsti nakon trećeg mesta – u top 10 najplaćenijih zanimanja su “skočila” dva nova: eksploatacija ruda metala i produkcija. A koji poslovi su “ispali” u odnosu na jul? To su – uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima kao i telekomunikacije.

(B92)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

OTAC I SIN (6) SLETELI U MORAČU: Strašna nesreća u Crnoj Gori! Očevici tvrde – “Namerno je skrenuo u reku”

U stravičnoj nesreći u Podgorici stradali su muškarac A.Đ. (36) i njegov šestogodišnji sin...

PTIČJI GRIP U SRBIJU STIGAO IZ MAĐARSKE: Uginulo oko 3.000 ždralova na području Severnobanatskog okruga

Novi talas ptičjeg gripa na sever naše zemlje prelio se iz Mađarske, a na...

SARA NADRLJALA U TURSKOJ KAO NIKO: “Imam dve rupe u stomaku, na leđima grbu, NEMAM GRUDI i sve bih dala da vratim vreme!” (VIDEO)

Sara Plat (33) iz Južnog Velsa otputovala je u Tursku na zatezanje stomaka, povećanje...