10. oktobra potpis za gasovod IGB

10. oktobra potpis za gasovod IGB

Konačni potpisi za izgradnju gasovodnog Interkonektora Grčka-Bugarska (IGB) očekuju se 10. oktobra u Sofiji, tokom posete grčkog ministra za životnu sredinu i energetiku Kostisa Dzioulidisa Sofiji, prenosi AMNA.

Pored toga, očekuje se da će istovremeno biti potpisan i grčko-bugarski transnacionalni sporazum o projektu, akcionarski ugovor između kompanija koje su uključene u projekat i sporazum o njegovom finansiranju zajmom od Evropske investicione banke.

Napominje se da će IGB gasovod dužine 182 kilometra krenuti od Komotinija u Grčkoj i završiti u bugarskoj Staroj Zagori, prvobitno će nositi 3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Biće povezan sa Trans-Jadranskim gasovodom (TAP), koji treba da počne da funkcioniše 2020. godine,  te sa Nacionalnim sistemom gasovoda (ESFA), a u budućnosti i sa stanicom za tečni prirodni gas u Aleksandroupolisu.

Budžet za gasovod iznosi 240 miliona evra.

Dizajn, izgradnju i rad projekta preuzeli su konzorcijum ICGB, koji je u vlasništvu bugarskog državnog Bugarskog energetskog holdinga (BEH) (50%) i grčke kompanije IAFA POSEIDON (50%), u kojem DEPA i italijanski EDISON imaju jednake udela

Na kraju, procenjuje se da će gasovod biti operativan do kraja 2021./ibna