Staikouras se sastao sa šeficom MMF-a

Staikouras se sastao sa šeficom MMF-a

Grčki ministar finansija, Christos Staikouras, u nedelju se prvi put sastao sa novom direktoricom Međunarodnog Monetarnog Fonda, Kristalinom Georgievom.

Ministar finansija i šefica MMF-a su se sastali tokom samita MMF i Svetske banke, a u fokusu razgovora bili su izgledi grčke ekonomije i pokušaji vlade Nove demokratije da izbalansira potrošnju sa ciljevima socijalne zaštite i integracija.

Sastanak dolazi nakon izjave direktora Evropskog odelenja MMF-a, Poul Thomsena, koji je prošle sedmice rekao da je neophodna nova politika u oblasti poreza i socijalne zaštite.

Thomsen je rekao da MMF vidi reforme kao važno pitanje kojim se Grčka mora baviti kako bi obezbedila dugoročni rast. Takođe je istakao da Fond smatra da bi dalje reforme u penzijskom sistemu i akcije na proširenju poreske baze bili od koristi za grčku ekonomiju.

U poslednjem Pregledu svetske ekonomije, MMF je smanjio predviđene projekcije grčkog rasta za ovu i narednu godinu.

Konkretno, Fond je procenio da će grčki pokazatelji rasta biti 2 procenta ove i 2,2 procenta naredne godine, što je smanjenje u odnosu na procene iz aprila od 2,4 i 2,2 procenta.

U aprilu je MMF procenio stopu rasta na 3,5 procenata, kao postotak BDP-a, do 2022. godine.

Navodeći listu izazova sa kojima se Grčka suočava, Thomsen kaže da konvergencija sa zemljama Evrozone u smislu proizvodnje i nepovoljnih demografskih faktora, stavlja dugoročni ekonomski rast u zemlji pod rizik./ibna