Izvestiteljka EP za Kosovo: Nema razloga za odlaganje vizne liberalizacije za Kosovo

Izvestiteljka EP za Kosovo: Nema razloga za odlaganje vizne liberalizacije za Kosovo

Nova izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola von Cramon-Taubadel, govorila je o kašnjenju procesa liberalizacije za Kosovo, stavom Francuske, ponovnim pokretanjem razgovora između Prištine i Beograda, kao i opasnom idejom korekcije granica i razmene teritorija.

Viola von Cramon-Taubadel, holandskog porekla, naglašava da nema razloga da se ukidanje viznog režima za građane Republike Kosovo odlaže; veruje da oni koji pokušavaju da dodatno odlažu proces šalju veoma snažnu, tužnu poruku.

„Pitanje liberalizacije viza za Kosovo leži u rukama Saveta. Komisija je potvrdila pre više od godinu dana da je Kosovo ispunilo uslove; Evropski parlament je u više navrata pozvao na liberalizaciju viza, a to pitanje se i dalje “razmatra” u Savetu. Oni očigledno nemaju razloga za dalja odlaganja, pa očigledno žele da odlažu svoju odluku iznova i iznova. To emituje veoma lošu poruku,” izjavila je izvestiteljka za Kosovo.

Dalje ističe da su uslovi za liberalizaciju bili postavljeni ranije i da nije u redu menjati ih u poslednjem trenutku. Što se tiče kontakata Kosova i Srbije, Cramon-Taubadel komentariše da, bez obzira ko preuzme vođstvo, oni bi trebali da se bave ovim pitanjem; takve rasprave, veruje ona, ne zavise samo od jednog političkog lidera.

„Ko formira novu vladu, neka vodi raspravu; nova vlada će morati da se pozabavi ovim pitanjem. To ne bi trebalo da zavisi samo od jednog vođe,” rekla je.

Što se tiče ukidanja tarifa, ona kaže da bi ih trebalo ukinuti jer niko ništa ne postiže sprovođenjem takve odluke.

Što se tiče učešća SAD-a, von Cramon-Taubadel smatra da je ono izuzetno potrebno u procesu dijaloga; međutim, naglašava da trenutna administracija u Washingtonu ne veruje da u proces treba biti uključeno mnogo strana. / ibna