Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis,  tokom susreta sa premijerom Zoranom Zaevom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, u okviru četvrtog samita u Solunu, podržao je težnje Severne Makedonije za priključenje EU te izrazio spremnost da preduzme odgovarajuće inicijative u tom smeru.

Ovo je prekretnica za Mitsotakisa, koji je do samita jednostavno pratio razvoj događaja u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji.

Možda je najveća vest sa ovog sastanka činjenica grčka Vlada u svom zvaničnom saopštenju za javnost koristi zvanično ime Severna Makedonija, koje je do sada bilo nešto što se nije pominjalo u zvaničnim saopštenjima i u izjavama portparola vlade.

Prema saiopštenju o sastanku sa Zaevom: „Dvojica političara su razgovarala o aktuelnim temama, kao i o pitanjima od obostranog interesa. Rasprava je bila usredsređena na nedavne Zaključke Evropskog saveta od 17. do 18. oktobra, pri čemu je premijer Mitsotakis potvrdio dugogodišnji stav u korist evropske politike proširenja na Zapadnom Balkanu, koji će doprineti miru, stabilnosti i prosperitetu u širem regionu. Takođe je dodao da je Grčka igrala i nastaviće da igra aktivnu ulogu da obezbedi ovaj kurs“.

Međutim, zvaničnici palate Maximos, sedišta grčke Vlade, nisu propustili da istaknu da je „Mitsotakis još jednom izrazio kritiku u vezi sa Sporazumom iz Prespe, mada je naglasio da, pošto on predstavlja obavezu za dve zemlje i preduslov je za evropski put, on mora biti sproveden a akcije koje kreiraju tenzije moraju se izbegavati. Dva premijera složila su se da konsolidacija dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja ostaju ključni kriterijumi za sve faze procesa pridruživanja, ali i za jačanje bilateralnih odnosa”.

Konačno, Mitsotakis i Zaev izrazili su obostranu spremnost da razvijaju ekonomske i trgovinske odnose između Grčke i Severne Makedonije, kao i da realizuju projekte koji bi olakšali povezanost u korist bilateralne trgovine u regionu.

Sastanak sa Borissovom

Tokom sastanka s Bojkom Borisovom takođe je razgovarano o nedavnim zaključcima Evropskog saveta od 17. i 18. oktobra, dok je grčki premijer potvrdio neograničeni stav Grčke u korist evropske budućnosti Zapadnog Balkana.

Mitsotakis je rekao da je spreman da preduzme odgovarajuće korake u tom pravcu, naglašavajući da je grčka podrška procesu pridruživanja Balkana neraskidivo povezana sa strogim poštovanjem principa jednakih uslova, kao i principa jednakih performansi među kandidatima.

Između ostalog, novi višegodišnji finansijski okvir 2021. – 2027. i migrantska / izbeglička kriza na koju su se fokusirale obe strane, dodatno je razmotrena , kao i tursko nasilno ponašanje u Egeju.

Na kraju, dvojica premijera razgovarali su o mogućnostima za obostrano korisnu saradnju u oblastima energetike, finansija i investicija, kao i o sprovođenju projekata povezivanja u regionu. Takođe je odlučeno da se Vrhovni savet saradnje dveju zemalja sastane u Kavali u februaru. / ibna