Grčki premijer se u Zagrebu sastao sa hrvatskim kolegom

Grčki premijer se u Zagrebu sastao sa hrvatskim kolegom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozdravio je, tokom sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na marginama konferencije EPP u Zagrebu, izbor Donalda Tuska za lidera EPP-a .

Mitsotakis je izrazio optimizam za perspektivu sprovođenja ambicioznog plana nove Evropske komisije, koja će uskoro početi sa radom, i napomenuo je da je ova agenda posebno važna i za Grčku i za Hrvatsku.

U izjavi, grčki premijer je rekao: „Za mene je glavni prioritet da Grčku vodim na putu ka održivom razvoju … Situacija u Grčkoj se značajno poboljšala u poslednjih nekoliko meseci sa koracima koje smo preduzeli kao nova vlada. Verujem da celokupnoj Evropi šaljemo poruku da populizam može biti poražen, ne kopiranjem populističke taktike, već fokusiranjem na smislene i realne politike “.

Tokom sastanka razgovarali su, između ostalog, o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i inicijativama koje Grčka i Hrvatska mogu da preduzmu (s obzirom na hrvatsko predsedavanje EU), višegodišnjem evropskom finansijskom okviru, efektima Brexita i daljem razvoju grčko – hrvatskih odnosa./ ibna