Severna Makedonija: Reforma pravosuđa – različiti stavovi Vlade i opozicije

Severna Makedonija: Reforma pravosuđa – različiti stavovi Vlade i opozicije

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, pokrenuo je postupak provere sudija i tužilaca. On je zatražio od Komisije za borbu protiv korupcije da proveri imovinu sudija i tužilaca, a Sudsko veće i Savet tužilaca da provere odgovornost sudija i tužilaca za slučajeve koji nisu procesuirani. U video obraćanju rekao je da pravosuđe mora biti očišćeno od neprofesionalnih i korumpiranih sudija i tužilaca.

“Pozivamo Državnu komisiju za sprečavanje korupcije da odmah pokrene postupak revizije imovine sudija i tužilaca. Komisija ima priliku, i mi je ohrabrujemo da je odmah iskoristi. Izvršna vlast će staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete za reviziju porekla imovine i novca tužilaca, sudija i njihovih porodica,” rekao je Zaev.

Premijer zahteva da antikorupcijski službenici takođe utvrde da li su neki od sudija i tužilaca uskobu interesa.

Najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE optužila je Zaeva za rušenje pravnog sistema ucenama, pretnjama i podmićivanjem.

„Zaev bi trebalo da skloni prljave ruke sa pravosuđa. Zaev je prepreka pravosudnom sistemu u Makedoniji. Otkad je Zaev došao na vlast, vlada zločin,” saopštila je stranka.

Zvaničnici institucija koje se bave borbom protiv korupcije kažu da će preispitati zahtev premijera i odrediti buduće korake.

„Prema Zakonu o borbi protiv korupcije, mora se usvojiti godišnji plan. To ćemo učiniti jer su naše sudije bile na meti zbog činjenice da je najveći rizik od korupcije u ovom sektoru,” rekla je Biljana Ivanovska, predsednica Komisije za borbu protiv korupcije.

SDSM je juče podneo zahtev za stručno tumačenje člana 11. Zakona o pomilovanju. Svrha zahteva, prema toj stranci, je da spreči nezakonite odluke oko zahteva za aboliciju bivšeg predsednika Đorđa Ivanova.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, rekao je da će njegovi parlamentarci podržati inicijativu SDSM-a, ali uporedo sa podrškom, poziva i na zakon kojim će se zabraniti amnestija političarima i onima kojima je zabranjeno da bave politikom. Ove se debate odvijaju u svetlu opštih izbora zakazanih za 12. april 2020./ibna