Kyriakos Mitsitakis pozvao na povećanje evropskih fondova za borbu protiv klimatskih promena

Kyriakos Mitsitakis pozvao na povećanje evropskih fondova za borbu protiv klimatskih promena

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, koji prati rad UN klimatske konferencije u Madridu, pozvao je na povećanje evropskih fondova kako bi se finansirale politike za borbu protiv klimatskih promena.

Tokom sastanka šefova država i vlada EU koji učestvuju u Konferenciji, kojom je predsedavao španski premijer Pedro Sanchez i u prisustvu nove predsednice Evropske Komisije, Ursule von der Leien, kao i novog predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela, grčki premijer je naglasio da „za zemlje poput Grčke, obustava potrošnje lignita zahteva veliku tranziciju. Za finansiranje ove tranzicije potrebna su sredstva koja bi trebala biti dobro osmišljena ali ne samo simbolična“. Naglasio je potrebu jačanja zemalja koje teže ambicioznim ciljevima, poput Grčke, koja se obavezala da će potpuno prestati koristiti lignit do 2028. godine. „Ne možemo voditi efikasnu evropsku klimatsku politiku, a istovremeno sufinansirati efikasnu politiku o klimi, kohezionu politiku i ruralnu politiku koristeći postojeće finansijske resurse. Održiva politika Zajednice može se postići samo povećanim alatima i instrumentima finansiranja Zajednice “.

Premijer se osvrnuo na istraživanja koja se provode u istočnom Mediteranu, osuđujući aktivnost Turske, te je tražio podršku od EU. „Srednjoročno i dugoročno, na putu prestanka korištenja lignita i potpune zamene obnovljivim izvorima energije, postaćemo zavisni od prirodnog gasa kao goriva. Zbog toga postaje neophodno da EU posveti pažnju istočnom Mediteranu i politici iskorištavanja novih ležišta iz šireg regiona, što bi se moglo pokazati kao važan izvor prirodnog gasa. Aktivnost Turske potkopava ovaj sveukupni napor“, dodao je Mitsotakis.

Konferenciji između ostalih prisustvuju premijeri Francuske, Holandije, Portugala, Poljske, Bugarske, Češke, Estonije, kao i predsednik Austrije. / ibna