Evrogrupa prepoznala pozitivne grčke reforme

Evrogrupa prepoznala pozitivne grčke reforme

Evrogrupa je na sastanku održanom u sredu dala zeleno svetlo za prenos ekvivalentnih iznosa prihoda SMP-ANFA i smanjenje na nulu povećane kamatne marže na određene kredite Grčkoj u ukupnom iznosu od 767 miliona eura.

Prema izvorima sa sastanka, grčka Vlada je takođe uspela da obezbedi da se odobri njen zahtev da se dobit od finansijskih sredstava Evrogrupe, prikupljenih nakon finansijskog spasavanja zemlje, od grčkih obveznica koriste za podsticanje investicija u zemlji, umesto za otplatu duga. Detalji kako će ova šema funkcionisati biće razmatrani između Atine i njenih međunarodnih poverilaca u narednim mesecima.

Predsednik Evrogrupe Mario Centeno rekao je da se Grčka nalazi na dnevnom redu Evrogrupe „iz dobrih razloga“, budući da su izveštaji Evropske komisije o sprovođenju reformi od strane zemlje „prilično pozitivni“.

„Svi članovi Evrogrupe prepoznali su dobar tok ekonomije, napredak, popunjavanje praznina i ispunjavanje obećanja koja je prethodna vlada ostavila na čekanju, kao i pozitivan zamah; takođe je odlučeno o isplati drugog paketa mera za ublažavanje grčkog duga u iznosu od 767 miliona evra“, rekao je ministar finansija Christos Staikouras.

Evrogrupa je raspravljala o sprovođenju reformskih obaveza Grčke na osnovu četvrtog izveštaja o poboljšanom nadzoru koji je objavljen 20. novembra. U saopštenju, Evrogrupa je rekla da pozdravlja potvrdu institucija da se očekuje da Grčka lako ispuni primarni cilj suficita od 3,5% BDP-a za 2019. godinu i usvajanje budžeta za 2020. godinu. Za ovaj budžet se predviđa da će obezbediti postizanje primarnog suficitnog cilja i koji uključuje paket mera za rast koje su usmerene na smanjenje poreskog opterećenja kapitala i rada.

Štaviše, pohvaljeni su reformski napori Atine, pri čemu su njeni partneri u evrozoni ukazali na „značajan napredak u širim strukturnim reformama, posebno u oblasti tržišta rada, digitalnog upravljanja, licenciranja investicija i poslovnog okruženja“.

U pogledu rizika i izazova, u saopštenju je rečeno da će za Grčku biti ključno da održi, i tamo gde je to potrebno, ubrza reformski zamah, uključujući i odlučnu provedbu reformi na svim nivoima.

Evrogrupa će o Grčkoj dalje raspravljati na osnovu petog izveštaja o pojačanom nadzoru koji bi trebalo da bude objavljen u februaru 2020./ibna