VMRO-DPMNE ne želi da se ime vojske menja u skladu sa Prespanskim sporazumom

VMRO-DPMNE ne želi da se ime vojske menja u skladu sa Prespanskim sporazumom

Opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE, blokira usvajanje Zakona o zaštiti, koji mora dobiti glasove dve trećine poslanika u Skupštini Severne Makedonije. Ovaj zakon je takođe povezan sa procesom finalizacije članstva zemlje u NATO-u. Makedonska opozicija insistira na tome da se ime Vojske Republike Makedonije (ARM) ne menja u Vojska Republike Severna Makedonija (ARMV), kako bi trebalo biti u skladu sa Sporazumom iz Prespe, koji je već ugrađen u Ustavu.

„Prihvatićemo sve što je u skladu sa harmonizacijom NATO procedura. Ne slažemo se sa člankom koji predviđa promenu imena ARM-a koji u ovom trenutku nije potreban i nema rok za njegovu primenu. Ovo je još jedan test za vladajući SDSM da vide žele li samo da promene ime ARM-a,” rekao je koordinator parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Nikola Micevski.

Ali SDSM premijera Zorana Zaeva insistira na tome da opozicija blokira evroatlantski kurs zemlje i protivi se NATO-u.

“Stav VMRO-DPMNE još jednom pokazuje lažni dualizam i patriotizam na koji je ova stranka naišla”, rekao je poslanik SDSM-a Hari Lokvenec.

Očekivanja vladajuće većine su da će zakon, oko kojeg se vode parlamentarne konsultacije, biti usvojen konsenzusom i zbog toga je pozvala opoziciju da glasa za njega./ibna