Nastavlja se policijska brutalnost u Atini

Nastavlja se policijska brutalnost u Atini

Jake policijske snage juče su u atinskom okrugu Kouaki nastavile da “čiste” tri naseljene zgrade dok su neki stanovnici koji žive u blizini prijavili da su policajci upali u obližnju zgradu bez naloga. Najveća opoziciona stranka SIRIZA oštro je reagovala, kao i predsednik Komisije kojeg je Vlada imenovala da provede istragu svih disciplinskih prekršaja počinjenih od strane policije.

Jedna žena koja živi u susednoj zgradi prijavila lokalnoj televizijskoj stanici da su u sredu specijalne jedinice policije zatražile da odobri pristupi krovnoj terasi kroz svoj stan. Ona i njen suprug, napominje, zatražili su nalog, koji policajci nisu imali. Nedugo zatim, na terasi su viđeni naoružani policajci, na ša su se njen suprug i njihova dva sina žalili. Zbog toga su uhapšeni, a u njenom javljanju je rekla da su ih neki policajci pretukli i pretili im.

Na kraju su trojica muškaraca pozvani u Generalni direktorat policije. Kontradiktornost u izveštaju koji je dala policija izaziva zabrinutost. Prvi izveštaj kaže da su ih „policajci primetili tokom akcije i – kako kažu – videli su njihovi reakciju na operaciju“. Kasnije, međutim, u zvaničnom saopštenju grčke policije navedeno je da su dvojica mladića bili skvoteri a da je otac pokušao da uhvati pištolj jednog od policajaca.

U međuvremenu, šokantna fotografija postala je viralna na društvenim mrežama, a prikazuje ženu sa lisicama na rukama iza leđa, na krovu s crnom kapuljačom na glavi; policija je osporila autentičnost fotografije. Ovo je najnoviji incident u kome se radi o policijskoj brutalnosti u Grčkoj.

Ozbiljne reakcije

Vlada uništava socijalnu koheziju i mir, navodi se u izjavi SIRIZA. „Mitsotakis i Chrisochoidis su jedini odgovorni za beskrajna policijska zlodela nad civilima, a posebno mladima, jer njih dvojica policiji dozvoljavaju da deluju„ odvezanih ruku“, ističe SIRIZA, govoreći o kršenjima osnovnih ljudskih prava. Portparol SIRIZA naglasio je da je to i ovde bio slučaj.

Intervencija profesora N. Alivizatosa, koji je postavljen na čelo Komisije da istraži mogućnost kršenja zakona od strane policije, izazvala je pažnju. U pismu poziva ministra za zaštitu građana da odredi službenu istragu, a da ne isključi njegovu ostavku u Komisiji; međutim, on naglašava da danas neće podneti ostavku, jer veruje „da je korisna“.

„Jutros su Jedinice za ponovno uspostavljanje reda (MAT) ušle u susedni objekat bez naloga i divljački zlostavljale oca i njegova dva sina. To se dogodilo pod izgovorom da policijskim jedinicama nisu dozvolile da koriste privatno vlasništvo bez predočenja naloga”, napominje on i dodaje da Komisija “ne može postati alibi u praksi za takvo neprihvatljivo ponašanje”. Nije bilo nasilnog delovanja policije, bio je ministrov odgovor N. Alivizatosu.

„Glavna opoziciona stranka je potpuno neznalica. Rekli smo ljudima da ćemo sprovoditi red i zakon. Mi nećemo reći da postoji „država Egzarhija (kvart u Atini, op. pr)“. Krajnje leva država i njeno nasilje su završeni. I sve smo učinili da se to dogodi; dobili smo direktno odobrenje naroda. Ovo je promena ideološkog obrasca“, izjavio je ministar za ruralni razvoj i hranu Makis Voridis, obraćajući se parlamentu, podržavajući doktrinu „reda i bezbednosti“.

Evropski poslanici o policijskom nasilju u Grčkoj

33 evropska poslanika iz tri političke grupe (Socijaldemokrate, GREENS / EFA i levi Evrokomitet GUE / NGL) u Grčkoj, napisali su pismo Kyriakosu Mitsotakisu, Michalisu Chrisochoidisu i rukovodstvu grčke policije, pozivajući na sprovođenje istraga o svim nasilnim incidentima, kao i na osiguranje da grčka policija deluje u skladu sa zakonom. / ibna