Pendarovski kritikovao pravosuđe

Pendarovski kritikovao pravosuđe

U svom godišnjem obraćanju Narodnoj skupštini, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski oštro je kritikovao događaje u sistemu pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i činjenicu da sve više stanovnika napušta zemlju. Pendarovski je poslanicima rekao da pravda nije zadovoljena i da se pravosudni sistem nije uspeo odupreti spoljašnjim uticajima.

„Mi smo nezavisna država skoro tri decenije i nijedan političar ili biznismen koji je preko noći napravio bogatstvo nije završio iza rešetaka, a više od njih je moralo završiti tamo. Percepcija građana je da se siromašni i ljudi koji nemaju veze sa centrima moći kažnjavaju čak i za najmanje prekršaje“, rekao je Pendarovski.

Predsednik je pohvalio sporazume sa Grčkom i Bugarskom, kao i članstvo u NATO-u, za koje se očekuje da će biti uskoro i konačno.

Prema istom modelu jedinstva države, moraćemo da sarađujemo u pravcu EU integracija, rekao je Pendarovski. Što se tiče „balkanskog mini-Šengena“, Pendarovski je tražio da u proces budu uključene sve zemlje zapadnog Balkana.

Makedonska opozicija ocenila je da je predsednik Pendarovski govorio o dijagnozama, ali ne i o konkretnim rešenjima.

„Nažalost, čuli smo mnogo praznih reči, ali nismo čuli šta je tačno urađeno u ovih sedam meseci. Ne postoje konkretne akcije “, rekao je poslanik VMRO-DPMNE Ilija Dimovski.

Albanske stranke smatraju da je predsednik objektivan i da je njegov stav o mišljenju Venecijanske komisije o zakonu o albanskom jeziku tačan i direktan. Ovo je bio prvi govor Pendarovskog u mandatu na mestu predsednika zemlje./ibna