Nemačka traži da se DSK i Samoopredelenje dogovore o novoj Vladi

Nemačka traži da se DSK i Samoopredelenje dogovore o novoj Vladi

Peter Beyer, član stranke nemačke kancelarke Angele Merkel i izvestilac za Kosovo pri Savetu Evrope (SE), stigao je u Prištinu gde bi trebalo da se sastane sa pobednicima kosovskih izbora, u okviru napora da razbije politički zastoj i ubedi Samoopredelenje i DSK da se dogovore o formiranju novih institucija.

Beyer je viđen rano u četvrtak kako ulazi u kancelarije Demokratskog saveza Kosova (DSK) gde će se sresti sa predsednikom ove stranke Isa Mustafom. Pored Mustafe, Beyer će se tokom dana sastati i sa liderom pokreta Samoopredelenje, Albinom Kurtijem. Kako se izveštava, Beyer će sa njima razgovarati o formiranju novih institucija, nakon vanrednih izbora na Kosovu 6. oktobra.

Dva meseca nakon izbora, Samoopredelenje i DSK, kao pobednici, ne mogu da se dogovore o podeli ovlašćenja, uz opasnost da gurnu Kosovo u politički zastoj i potencijalno nametnu nove izbore. Lider Demokratske lige Kosova, Isa Mustafa, ne očekuje da će razgovori vladajuće koalicije sa Samoopredelenjem trajati čak šest meseci, kao što je to bio slučaj 2014. godine, ali upozorio je da ako sporazum ne bude postignut, oni će kao stranka ući u opoziciju.

Ovo je izjavio posle sastanka Generalnog saveta DSK, na kome je razgovarano o napretku razgovora o formiranju nove vlade, koji su u zastoju zbog neslaganja oko pozicije predsednika.

Pokret Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova do sada su održali 11 sastanaka, ali nisu uspeli da postignu konačni dogovor, uprkos činjenici da su dve stranke, koje su pobedile na izborima 6. oktobra, rekle da su se složile po većini pitanja ./ibna