Američki Senat odobrio East Med Act

Američki Senat odobrio East Med Act

Na plenarnom zasedanju američkog Senata, glasanjem 71-23, izglasan je Nacrt zakona o aproprijaciji koji uključuje čitav niz zakona za Akt o bezbenosti i energetskom partnerstvu na Mediteranu, EastMEdAct.

Američki Predstavnički dom odobrio je nacrt zakona u utorak, a očekuje se da će ga u petak potpisati američki predsednik Donald Trump, zajedno sa budžetom za odbranu, što bi se, kako se izveštava, trebalo dogoditi u američkoj vojnoj bazi.

Zakon o dodeli sredstava mora biti potpisan prije ponoći u petak kako bi se spriječilo njegovo povlačenje od strane Vlade. Dva zakona uključuju odredbe o ukidanju embarga na oružje u Republici Kipar.

U razgovoru sa AMNA, lider demokratske manjine u Senatskom odboru za međunarodne odnose Bob Menendez naglasio je da uvrštavanje „EastMed Act“ u nacrt budžeta ukazuje na značaj Grčke, Kipra i Izraela za američku politiku.

Kako je objasnio, uvrštavanje predloga zakona u budžet omogućilo je njegovo brže glasanje i zaobišlo mogući veto.

„Osećam da se nalazimo u trenutku kada su sve zvezde poredane na nebu. Verujem da se sve više priznaje važnost Grčke i Kipra, zajedno sa Izraelom za novu strategiju na istočnom Mediteranu … Može se reći da, za naše odnose u regionu i za značaj zemalja u vezi sa strategijom za istočni Mediteran, sviće novi dan“, rekao je Menendez.

Nastavljajući, američki senator naglasio je da su nezakonite aktivnosti Turske pomogle konsolidaciji potrebe za alternativnom strategijom.

“Ipak, verujem da ćemo, čak i da je Turska savršeno idealan saveznik, što nije slučaj, i dalje trebati novu strategiju za istočni Mediteran”, rekao je on.

Osvrćući se na energetsku dimenziju zakona „EastMed Act“, senator Menendez napomenuo je da Grčka i Kipar imaju priliku da igraju važnu ulogu u energetskoj diverzifikaciji Evrope, okončavajući svoju energetsku zavisnost od Rusije.

Predlog zakona EastMedAct stavlja trostranu saradnju Grčka-Kipar-Izrael u središte interesovanja američke diplomatije u sprovođenju holističkog pregleda strategije Vašingtona na istoku Sredozemlja.

EastMed će povezati Izrael, Kipar i Grčku podmorskim gasovodom./ibna