Ankara odgovorila na stavove sastanka pet ministara u Kairu: “Vaši argumenti su nerealni”

Ankara odgovorila na stavove sastanka pet ministara u Kairu: “Vaši argumenti su nerealni”

Telefonski razgovor Erdogana i Merkel

Tursko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je stavove iznete u saopštenju sa sastanka pet ministara spoljnih poslova u Kairu kao “nerealne”.

Prema saopštenju Ankare, zajednička izjava objavljena nakon sastanka 8. januara, na kome su učestvovali ministri spoljnih poslova Grčke, Francuske, Kipra, Egipta i Italije, zasniva se na “nerealnim argumentima”.

“Memorandumi o razumevanju koje smo potpisali sa legalnom vladom Libije, a koju međunarodna zajednica priznaje, u skladu su sa međunarodnim pravom i zakoniti su”, podvlači tursko ministarstvo spoljnih poslova u svojoj izjavi. „Ovi memorandumi o razumevanju predstavljaju odgovor onima koji pokušavaju da ignorišu našu zemlju i kiparske Turke u Istočnom Mediteranu. Izjava od 8. januara još jednom je otkrila koliko su tačni i ispravni koraci koje je naša zemlja preduzela u Istočnom Mediteranu “.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da „Turska, koja ima najveću obalu na Mediteranu, mora biti zastupljenau u planovima uspostavljenim u regionu. Ovom prilikom želimo da ponovimo da smo spremni da sarađujemo sa svim zemljama, osim kiparskih Grka, kako bismo Istočni Mediteran pretvorili u polje saradnje, a ne u sukob “.

Erdogan: „Naša bezbednost počinje izvan naših granica“

Izjava Recepa Tayyipa Erdogana bila slična, rekavši da je Turska upropastila planove „koji su predviđali zamku za Tursku u Antalijskom zaljevu. A to smo učinili prvo sporazumom s „Turskom Republikom Severni Kipar“, a zatim i sporazumom sa Libijom“.

Pozivajući se na plan slanja turskih trupa u Libiju, Erdogan je naglasio: „Nalazimo se na ovim teritorijama (Libija) gde su naši preci pisali istoriju, jer su nas tamo zvali da sprečimo nepravdu i progon“.

Dodao je da će njegova zemlja “odgovoriti na najbolji način” onima koji ne razumeju da bezbednost Turske počinje van njenih granica, odbacujući kritike koje je izazvala njegova odluka.

Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa Angelom Merkel, a prema izvorima turskog Kabineta pokrenuto je pitanje izbeglica, kao i dešavanja u Libiji, Siriji, Iranu i pitanje samita o Libiji.

Tripoli zamjera Grčkoj zbog sporazuma sa Turskom !!!

Stalni predstavnik Libije pri Ujedinjenim nacijama, Elmahdi S. Elmajerbi, u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a, za događaje u dužem vremenskom periodu je okrivio Grčku i njene vlade.

U ovoj opsežnoj belešci, Elmahdi S. Elmajerbi iznosi pravne argumente i objašnjava pozadinu potpisivanja memoranduma o demarkaciji s Turskom koji je 27. novembra 2019. potpisala Vlada nacionalnog jedinstva. Posebno optužuje Grčku da “potpuno ignoriše prava Libije i požurila je da sa svojim saveznicima formira EastMed gas forum, kako bi zaključila sporazume i iskoristila regionalne tenzije u cilju da de facto može da nametne monopol u proizvodnji, ukapljenju i transportu gasa ”.

Vlada u Tripoliju navodi u pismu da je „od 2004. godine Libija održala četiri kruga pregovora sa Grčkom uz učešće stručnjaka iz obe zemlje. Ovi pregovori nisu uspeli, jer je Grčka insistirala na demarkaciji svoje pomorske nadležnosti nad Libijom, na osnovu izuzetno malih nenaseljenih ostrva bez pravnog značaja. Grčka je insistirala na crtanju medijalne crte na osnovu ovih udaljenih ostrva i odbila je primenjivati princip proporcionalnosti koji se međunarodno koristi u takvim situacijama. Prepiska dveju strana nastavila se do 2014. godine “. / ibna