Strateško partnerstvo Grčke i Francuske

Strateško partnerstvo Grčke i Francuske

Bezbednost, odbrana i razvoj događaja u širem regionu bili su u glavnom fokusu razgovora Kyriakosa Mitsotakisa sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom u sredu, 29. januara u Elizejskoj palati.

Prema rečima grčkog premijera, koji je drugi put za pet meseci posetio Pariz i sastao se sa francuskim predsednikom, to je odnos koji će se formirati i omogućiti dvema državama da još više unaprede svoje već bliske odnose. Francuska je odlučna da pojača svoje prisustvo u regionu Istočnog Mediterana.

Smatra se da je strateško partnerstvo na koje su se dva lidera pozvali od ključnog značaja, jer su izneli ključne tačke koje će biti određene u narednim sastancima ministara spoljnih poslova i odbrane. Ključno je to što postoji zajedničko stajalište o brojnim pitanjima koja se odnose na bezbednost i stabilnost u regionu, i na osnovu toga će i ostale aktivnosti (zajedničke vežbe itd.) biti definisane u narednom periodu. Uostalom, kontakti su vrlo bliski na svim nivoima, uključujući i one između Nikosa Dendiasa i francuskog ministra spoljnih poslova.

Tokom sastanka procenjena je i situacija a cilj daljih planova je ublažavanje i smanjenje tenzija u širem regionu, naglasio je vladin zvaničnik uključen u diskusije. Pored toga, ubrzo nakon sastanka Kyriakos Mitsotakis rekao je novinarima da „još uvek razgovaramo s Turskom, mi gradimo međunarodne saveze, jačamo svoju odbrambenu moć. Jedno ne isključuje drugo. Bilo bi neprihvatljivo da nismo radili na svim aspektima”.

Prema grčkim izvorima, između Grčke i Francuske postoji konsenzus o Libiji čija su baza  zaključci EU. Ocenjeno je da je situacija u Libiji bila promenljiva te je analizirana i aktivnost Turske, kao i namere grčke diplomatije da se bori za ukidanje tursko-libijskog “memoranduma”. Francuska razume šta Turska radi u Libiji premeštanjem specifičnih vrsta vojnika i smatra da Turska krši Berlinski sporazum.

Izvori su rekli da je po pitanju kupovine francuskih fregata od strane mornarice došlo do sukoba između dva ministarstva odbrane. To predstavlja tehničku raspravu koja se vodi i postoji obaveza Grčke da to bude proces „vlada prema vladi“, uz transparentan odnos na tržištu; međutim nema vremenskog rasporeda, dok je dodatni pritisak na grčki budžet dobro poznat.

Što se tiče viškova, isti izvori saopštavaju da je Francuska od samog početka na strani Grčke koja se zalaže za niže primarne viškove, koje bi ta zemlja trebala očekivati 2021. godine. Grčka strana napominje da se Francuska smatra saveznikom u ovim naporima i sve što preostaje je da zemlja odluči na kojem sastanku Evrogrupe će postaviti to pitanje.

Oko problema migranata, dva lidera su pokazala međusobno razumevanje, jer još uvek se postavljaju pitanja u vezi sa funkcionisanjem procesa azila i šengenskog prostora.

O procesu proširenja EU i Zapadni Balkan, o čemu je bilo razmene mišljenja, grčka strana je francuske stavove opisala kao optimistične, jer Francuska ima kritički, a ne negativan stav u vezi sa procesom. / ibna