Albanija: Ministri odbrane NATO sastaće se u junu u Tirani

Albanija: Ministri odbrane NATO sastaće se u junu u Tirani

NATO je poverio Albaniji organizaciju samita ministara odbrane NATO, koji će biti održan u Tirani u junu, čime pokazuje zahvalnost ulozi Albanije za stabilnost u regionu, rekla je ministarka odbrane Albanije Olta Xhacka. Ovo će biti prvi put da će se na Zapadnom Balkanu održati samit ministara odbrane, jer se ti sastanci održavaju u Belgiji više od 10 godina.

Ministri odbrane NATO-a podržali su na sastanku Atlantskog saveta u Briselu predlog albanske ministarke odbrane Olte Xhacke da se sastanak održi u Tirani u junu.

„Odluka Alijanse da se sastane u Albaniji nije samo izraz najvećeg poštovanja bezbednosti, koju naša država promoviše kao dostojan saveznik, već i snažan NATO izraz pažnje prema Zapadnom Balkanu i snažnoj ulozi koju Albanija igra kao faktor stabilnosti u regionu“, rekla je ministar na kraju Ministarskog sastanka koji je održan u Briselu 12. i 13. februara.

Međutim, prema ministarki Olti Xhacki, „organizacija tako važnog sastanka koji se očekuje u junu je i odgovornost, i moramo pravilno reagovati na najveći događaj u Albaniji od prijema u NATO-u pre 11 godina. To je obaveza koja će, pored koordinacije između svih institucija, pokazati i našu ozbiljnost da budemo centar odbrane i bezbednosti u svetu tokom 48 sati“.

Na sastanku Atlantskog saveta u Briselu, ministarka Xhacka zahvalila je savezničkim zemljama zbog podrške albanskom narodu od prvih sati nakon zemljotresa 26. novembra prošle godine i onima koji nastavljaju da pomažu u najvažnijoj fazi obnove. Tokom ministarske konferencije u Briselu, Xhacka se sastala sa američkim ministrom odbrane Markom Esperom.

Odbrana je glavni prioritet Sjedinjenih Američkih Država, dok američka Vlada i njeni poreski obveznici podržavaju Oružane snage Albanije./ibna