Vučić: Srbija treba SAD kao prijatelja

Vučić: Srbija treba SAD kao prijatelja

Srbiji su Sjedinjene Države potrebne kao prijatelj, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu.

Predsednik Srbije je takođe rekao novinarima da je zahvalan američkim zvaničnicima na njihovom jasnom stavu o statusu Kosova, kao i na spremnosti da saslušaju Srbiju i razumeju srpska pitanja.

„U međunarodnoj zajednici ima nekih sa kojima nikada ništa nije jasno. Sa Amerikancima, znate sve … Znam da ne razmišljamo na isti način o statusu Kosova, ali im se zahvaljujemo što žele da saslušaju Srbiju i razumeju naše probleme. Ne bih mogao ništa više očekivati“, rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan SAD-u što su „saslušali, razumeli naše probleme i poštovali Srbiju“.

Takođe je podvukao da je zadovoljan njihovim otvaranjem i da je Srbija „posle godina i decenija u kojima se ni jednim velikim problemom nnismmo bavili na sličan način, opet saveznik. Ovo je veoma važno za Srbiju”.

Na pitanje kako vidi ovaj napredak, predsednik je odgovorio da “tačnije, u politici Vašingtona nema prekretnice, ali je veoma važno imati osnovu za politiku postepene izgradnje boljih odnosa Srbije i Sjedinjenih Država. SAD su nam potrebne kao prijatelj“, rekao je Vučić.

Rekao je da je od svog domaćina u State Departmentu Mikea Pompea tražio da Sjedinjene Države razumeju stavove Srbije, da vide položaj Srbije i da joj pomognu “na različite načine i mehanizme da zajedno poboljšamo ekonomiju, politiku i sve aspekte društvenog života”.

„A izgraditi ove odnose poverenja i prijateljstva nije lako; nekim zemljama je potrebno decenijama i stotinama godina da se ponovo sprijatelje nakon što sve propadne“, rekao je Vučić.

On je dodao da „razumemo svoj položaj, znamo gde se nalazimo i koja je razlika između Srbije i SAD, čiji je BDP, na primer, 500 puta veći od onog u Srbiji.

„Znam da to nije važno za neke u Srbiji, koji će tvrditi da nisam osudio njihovo ponašanje… Ne mogu da ih osuđujem ne zato što sam veoma nežan, već zato što će nauditi zemlji. Mogu doći da gledam, prosim, ​​tražim, objasnim na šta mislim. Mislim da smo to uradili na najbolji način“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbiji Amerika potrebna kao prijatelj, a ne kao neko ko će se verovatno boriti protiv nje.

„To je kao da ste vi ili ja ušli u ring sa Tajsonom. Besmisleno je i ne bi znao šta da radim. Šta je sa stvarima iz prošlosti? Pogledajmo u budućnost i kako možemo da gradimo budućnost”, primetio je Vučić.

Upitan o svojim sledećim susretima u SAD-u, Vučić je rekao da će razgovarati sa mnogim važnim ljudima.

„Bilo bi ih više da su svi bili u Vashingtonu, ali im se zahvaljujemo što su tako maloj zemlji dali toliko veliki značaj i pokazali poštovanje prema našem narodu. Da učinimo sve što možemo za Srbiju“, zaključio je Vučić. / ibna