Politički sekretarijat SIRIZE sastao se zbog izbegličke krize i traži vanredni samit i veto

Politički sekretarijat SIRIZE sastao se zbog izbegličke krize i traži vanredni samit i veto

Lider najveće grčke opozicine stranke, Alexis Tsipras, ponovo je pozvao Vladu da traži održavanje vanrednog samita i izvrši pritisak na odluke EU čak i putem veta, kako bi se garantovalo poštovanje Zajedničke deklaracije ili čak uviđenje sankcija Turskoj „zbog brutalnih ucena, ali i posvećenost poštenoj podeli tereta između država članica“. Parlamentarna grupa stranke sastaće se sutra zajedno sa Političkim savetom SIRIZA – Napredni Savez.

Tokom sastanka političkog sekretarijata SIRIZA, bivši premijer ponovio je da se Mitsotakisova administracija ne može osloniti na PR vrstu evropske podrške samo za granice i kako bi se Grčka pretvorila u “zatvor za duše”. „Potreban je snažan i značajan pritisak prema Evropi. Mora osuditi Erdoganovo kršenje Zajedničke izjave i izreći sankcije. A opcija veta mora uvek da bude za stolom“, rekao je ovaj visoki funkcioner.

Istovremeno, ponovio je potrebu da se pritisak imigranata na ostrva odmah smanji premeštanjem ugroženih grupa u kontinentalnu Grčku. “Situacija u Lesvosu sa 25.000 ljudi, neprekidni dolazak i građani koji uzimaju zakon u svoje ruke, spirala je van kontrole i predstavlja ozbiljan rizik po socijalni mir i bezbednost”, izjavio je navodno tokom svog govora.

U isto vreme, najviši rukovodioci SIRIZA ističu da je za glavnu opozicionu stranku “potreba za čuvanjem granice bez presedana”. Odgovarajući na kritike Vlade da SIRIZA favorizuje otvorene granice bez kontrole, stranka Alexisa Tsiprasa odgovorila je preko brojeva tokom svoje vladavine: Više od 860.000 izbeglica i imigranata prešlo je ostrva upravo zato što je na kopnenoj granici u Evrosu bila kontrola bila pojačana i efikasnija. “Bez hvalisanja, bez netrpeljivosti i bez govorenja javnosti da uzmu oružje”, rekao je Tsipras u jednom intervjuu.

Prelazeći na drugo veliko pitanje, pojavu koronavirusa sa 9. potvrđenim slučajem koji je jutros prijavljen u Patrasu, SIRIZA je odlučila da odloži sve događaje koji su zakazani za mart, predkongresna okupljanja i omladinsku konferenciju SIRIZA. / ibna