Bugarska će tražiti 130 miliona evra za policijske snage

Bugarska će tražiti 130 miliona evra za policijske snage

Zatražićemo od Evropske komisije da obezbedi 130 miliona evra za opremanje policije u slučaju ozbiljne migracijske krize. Ovo je izjavio premijer Bojko Borisov na početku današnjeg sastanka kabineta.

Borissov će danas učestvovati u gtelekonferenciji sa svojim evropskim kolegama, uključujući predsednike Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Zatražićemo 130 miliona evra za opremanje policije u slučaju ozbiljne migracijske krize ako se to ikada dogodi. Videćemo da li možemo da dobijemo hitnu pomoć Nemačke, da podnesemo zahtev i ne čekamo dve godine, rekao je Bojko Borisov.

Neposredno pred govor premijera, predsednik bugarske Akademije nauka Julian Revalski uzeo je reč i rekao da Akademija razvija novi model maski od aktivnog uglja kako bi se poboljšao njihov kvalitet.

Prema Revalskom, naučnici su razgledali različite vrste maski i otkrili da se aktivni ugljen može izvući iz košpica marelice koje apsorbuju bakterije. Za razvoj su dobrena sredstva u iznosu od 24 miliona leva od državnih i evropskih programa.

„Nema smisla da paničarite; sve što radimo, radimo to da bi građani bili mirni“, ponovio je premijer.

Ministar prosvete Krasimir Velchev najavio je danas da će biti održan sastanak sa proizvođačima sredstava za dezinfekciju da se dogovore o tome da škole i vrtići ne bi smeli biti izloženi opasnosti nestašice. / ibna