Bugarska: Borissov predlaže Parlamentu uvođenje vanrednog stanja u zemlji

Bugarska: Borissov predlaže Parlamentu uvođenje vanrednog stanja u zemlji

Bugarski premijer Bojko Borissov, u saradnji sa Nacionalnim operativnim centrom, sazvao je hitnu sednicu Vlade radi koordinacije i organizovanja akcija državnih zdravstvenih organa u vezi sa epidemijom coronavirusa, COVID-19. Bugarski premijer kaže da predlaže Narodnoj skupštini da proglasi u vanredno stanje u zemlji.

Proglašavnje vanrednog stanja u zemlji omogućiće zatvaranje škola, univerziteta, sportskih objekata i manifestacija. Ministarstvo prosvete bi organizovalo obrazovanje na daljinu kako deca ne bi gubila časove u školi.

Ministarstvo spoljnih poslova bi svakog trenutka na svojoj veb stranici obaveštavalo u koje zemlje je zabranjeno putovanje iz Bugarske, a Ministarstvo zdravlja iz kojih zemalja neće biti dozvoljeno da putnici uđu u Bugarsku, nastavlja premijer.

“Samo disciplina i organizacija nacije mogu nam pomoći”, rekao je Bojko Borissov. “U ovoj situaciji, jedina nepoznanica je koliko će drastične te mere biti,” dodao je.

Bugarski premijer procenio je da će, ukoliko se ova situacija nastavi, gubici biti najmanje tri milijarde dolara. Prema njegovim rečima, obim štete za svetsku ekonomiju ponegde će nadmašiti one iz poslednje ekonomske krize.

Borissov je izrazio nadu da će sve parlamentarne grupe u Narodnoj skupštini prihvatiti predlog da se zemlja stavi u vanredno stanje.

Mobilizovati se, pratiti proces, a za one koji to ne čine, dati Ministarstvu unutrašnjih poslova ovlašćenja da ih primora da poštuju zabrane, rekao je Borisov. Deo mera će takođe uključivati sankcije za ljude koji ne poštuju karantin.

Ministarstvo socijalne politike mora da preduzme mere za isplatu penzija.

“Sada je vreme da pokažemo da li smo patriote. Ako smo solidarni – brinemo se za starije, brinemo za socijalno slabe, normalno”.

“Aktuelna situacija zahteva mnogo brže donošenje odluka i akcija – i od strane zdravstvenih vlasti i od strane institucija,” rekao je predsednik Nacionalnog kriznog centra za koronavirus i šef Vojne akademije Ventsislav Mutafchiiski.

“Postoje značajne slabosti u svim pravcima,” primetio je Mutafchiiski. “Situacija je toliko dinamična da predlažemo da premijer preduzme hitne mere da opremi institucije dovoljno sredstava da utiču na predstojeće promene za sve nas,” rekao je on.

Potpredsednik vlade Tomislav Dončev rekao je na konferenciji za novinare da se situacija vrlo pažljivo analizira. “Verujemo da je sada vreme da se preduzmu odlučni koraci za ograničavanje širenja virusa“, smatra Dončev.

“Predložićemo Narodnoj skupštini da proglasi vanredno stanje na teritoriji Republike,” ponovio je Dončev i dodao da mere uključuju i zakonodavne promene tamo gde to bude ocenjeno neophodnim.

Hitnost ne znači prekid zapošljavanja. Sve što će biti ograničeno je pravo na slobodno kretanje. “Ne možemo dozvoliti da zaražena osoba slobodno širi infekciju”, rekao je potpredsednik Vlade./ibna