Kipar: “Nema planova za uvođenje novih drastičnih mera”

Kipar: “Nema planova za uvođenje novih drastičnih mera”

U obraćanju novinarima nakon sastanka Saveta političkih lidera Kipra kojim je predsedavao predsednik Republike Nicos Anastasiades u Predsedničkoj palati, portparol Kyriacos Koushos je naglasio da je to „bio vrlo produktivan sastanak Saveta političkih lidera, kojima želim da se zahvalim”.

Predsednik Republike upoznao je političke lidere sa opštom politikom Vlade o suzbijanju širenja koronavirusa, a relevantni ministri su preuzeli i informisali političke lidere o pojedinačnim preduzetim merama i planovima svakog ministarstva.

Svi politički lideri su u čestvovali u diskusiji i pridružili se prijedlozima svojih političkih stranaka, u duhu apsolutnog dogovora o osnovnim načelima predloga.

Dogovoreno je da svi predlozi koje je najavila Vlada i oni koje su predložile političke stranke treba da budu usaglašene i poslane strankama što je pre moguće u dalju proceduru. Odmah nakon izrade nacrta – i moram napomenuti da neće biti neslaganja; naprotiv, postoji zajedničko razumevanje – Predstavnički dom će u utorak ili sredu održati posebnu sednicu na kojoj će glasati o nacrtima zakona koji budu smatrani neophodnim za sprovođenje mera.

Svi politički lideri izrazili su zahvalnost svim javnim osobama koje se bore protiv širenja koronavirusa. Zajedno ćemo pobediti.

Moram takođe naglasiti da politički lideri traže da svi pokažu samodisciplinu, tako da svi zaštitimo naše porodice, rodbinu, čitav narod“.

Upitan da li su tokom sastanka Saveta razmotrene oštrije mere poput policijskog časa, portparol je odgovorio da „trenutno ne postoji odluka ili plan za nametanje takve mere”.

“Ne poričemo, međutim, da postoje planovi za svaki mogući scenario, ali to će zavisiti od napretka situacije. Treba napomenuti da Vlada donosi političke odluke koje se zasnivaju i podržavaju stručnim savjetima. U ovoj fazi, dakle, ne postoje planovi za sprovođenje bilo kakvih daljih drastičnih mera. To ne znači da možda neće biti izdate daljnje uredbe, ali ne drastične,“ rekao je on.

Na pitanje gde će lekari i medicinske sestre biti raspoređeni nakon uredbe koja je danas izdata, portparol je odgovorio: “Postoji plan da svakog lekara pozove Ministarstvo zdravlja, ali detalje će dati sam ministar zdravlja “. / ibna