Slučajevi zaraze koronavirusom skoro uduplani preko noći u Turskoj

Slučajevi zaraze koronavirusom skoro uduplani preko noći u Turskoj

Broj smrtnih slučajeva i slučajeva usled koronavirusa u Turskoj raste ogromnom brzinom. Prema ministru zdravlja Fahrettinu Koca, četiri osobe su umrle od koronavirusa. U roku od 24 sata potvrđeno je 168 novih slučajeva, povećavajući broj slučajeva na 359, dok je u prethodnih osam dana zabeležen 191 slučaj.

Prosečna starost četvoro ljudi koji su umrli od koronavirusa u Turskoj iznosi je 78,5 godina. Prva osoba koja je umrla imala je 89 godina, druga 61, treća 79 i četvrta 85.

Turska vlada insistira na pozivima građanima da ostanu u zatvorenom. Mnogi su poslušali i većina prodavnica i restorana je već zatvorena, a da ih niko na to nije naterao, jer nemaju mušterija.

S druge strane, hiljade vernika požurilo je u petak na molitvu u džamije koje su zatvorene prema vladinim uredbama. Što nije ni najmanje pozitivno, na ulazima su napravljene gužve.

Do kraja aprila otkazane su sve vrste sastanaka i aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou u Turskoj, u okviru mera protiv koronavirusa, u skladu sa odlukom objavljenom u Službenim novinama, koje nose potpis turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Zatvori u Turskoj biće uglavnom evakuisani, javlja opozicioni list Jumhuriyet. Turski predsednik Erdogan pozvao je da se turskoj Nacionalnoj skupštini hitno predloži odgovarajući zakon. Isti izvori kažu da se očekuje puštanje 100.000 zatvorenika.

Međutim, u Turskoj se vodila velika rasprava oko smrti bivšeg komandanta turske vojske Aytaca Yalmana. Bivši vojni lider umro je prošlog ponedjeljka, ali vlasti nisu uključile njegovo ime u žrtve koje je prouzrokovao COVID-19. Sahrana je održana, a u sredu popodne novinar iz Sozcua izneo je tvrdnju je da je 80-godišnji Yalman umro od koronavirusa! U četvrtak je ministar zdravlja Fahrettin Koca bio primoran da otkrije da je bivši komandant vojske zaista umro od koronavirusne bolesti i da se njegova supruga takođe leči. Zatajivanje ovog slučaja izazvalo je mnogo rasprava u zemlji oko toga da li turske vlasti otkrivaju sve informacije, a opozicija zahteva veću transparentnost./ibna