Koliko će COVID-19 uticati na grčki turizam

Koliko će COVID-19 uticati na grčki turizam

Jedna od gorućih tema u Grčkoj su procene koliko će turizam biti pogođen zbog širenja COVID-19. Procene poput onih iz Citigroupa da su male zemlje koje su visoko zavisne od turizma, od Islanda do Makaa, ekonomije najosjetljivije na sporedne efekte pandemije Covid-19, već trebale mobilisati sve resurse. To je posebno vano kada alarm upale ne samo međunarodne organizacije poput Citigroupa, već i domaće institucije. To je u Grčkoj, između ostalih, uradio i Centar za planiranje i ekonomska istraživanja (KEPE), koji, manje ili više, predviđa da će smanjivanje turističkog sektora i njegovih prihoda kao rezultat pandemije koronavirusa uzrokovati, između ostalog:

  • Usporni rast od najmanje 0,83 procentna poena
  • Smanjenje BDP-a za 1,076 miliona evra
  • Smanjenje zaposlenosti za 38.284 radnih mesta ili 0,88%
  • Povećanje trgovinskog deficita za 56%

Ovi brojevi se revidiraju svakodnevno, te predviđaju „povoljniji“ scenario, jer se zasnivaju na umerenim prognozama da će se međunarodni dolasci na putovanja smanjiti za samo 8%, kao što je bio slučaj u epidemiji SARS-a iz 2003. godine. Međutim, svi podaci govore o mnogo goroj krizi.

U isto vreme, pitanja koja grčka Vlada nije pravilno rešila su mnoštvo akutnih turističkih problema. Učesnici na tržištu smatraju da je problem kredita za turistički biznis od najvećeg značaja. Problem je za neke već bio ozbiljan, nakon bankrota Thomasa Kuka, i dodatno se pogoršavao zbog krize uzrokovane koronavirusom. Međutim, zaposleni se takođe suočavaju sa širokim spektrom problema koji u mnogim slučajevima nisu poznati široj javnosti.

Veliki udio turizma u grčkom BDP-u, budući da se Grčka zasniva na posljednjem godišnjem izvještaju OECD-a o 6. najuspješnijoj ekonomiji među 35 država članica, nameće neophodnost značajne i višestruke podrške ovoj grani industrije, koja je u periodu ekonomske recesije podržala zemlju da njena ekonomska aktivnost bude dovoljna sama sebi./ibna