EU pokazala put Severnoj Makedoniji i Albaniji za pridruživanje

EU pokazala put Severnoj Makedoniji i Albaniji za pridruživanje

Ministri evropskih poslova EU su se tokom današnje telekonferencije dogovorili o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Veoma sam zadovoljan što su države članice EU danas postigle politički dogovor o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Iskreno čestitam obema državama“, objavio je na Twitteru komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

„Evropski savet je konačno uspeo da ispuni očekivanja zemalja Zapadnog Balkana i njihovih građana koji već duže vreme čekaju pozitivan razvoj događaja. Taj je čin sada još važniji. Ne zato što smo prevazišli frustraciju izazvanu odlukom Saveta iz oktobra, već zato što se Evropa i svet danas suočavaju sa situacijom bez presedana. Zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom pokazuje da je Evropa sposobna da donosi odluke tokom kriznih perioda“, prokomentarisao je bugarski poslanik Ilhan Kjucuk.

Rekao je da EU ne može priuštiti sebi da napusti region u ovom kritičnom vremenu.

„Zajedno sa nekim evropskim poslanicima, pozvali smo Evropsku komisiju da predloži efikasne mere za podršku Zapadnom Balkanu u njihovoj borbi protiv koronavirusa. Drago mi je što je o ovom pitanju razgovarano i na sastanku Saveta, jer moraju biti donesene hitne odluke i sredstva moraju biti usmerena prema regionu. Moramo odgovoriti na potrebe humanitarne i civilne zaštite. Tek tada ćemo uspeti da prevaziđemo ovu pandemiju“, dodao je Kjucuk.

Savet EU će odrediti uslove koje dve zemlje moraju da ispune pre samita EU na „međuvladinoj konferenciji“ koja će zvanično pokrenuti pregovore.

Današnjom odlukom, koja će biti potvrđena u pismenom obliku među državama članicama i što će biti započeto sutra, četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana pregovaraće sa EU. Datum pregovora biće naknadno određen zbog pandemije koronavirusa. / ibna