Zastava Severne Makedonije podignuta ispred NATO štaba

Zastava Severne Makedonije podignuta ispred NATO štaba

Zastava Severne Makedonije podignuta je  u sedištu NATO-a, na posebnoj ceremoniji povodom obeležavanja ulaska ove zemlje u Alijansu.

Ceremonije podizanja zastave održane su istovremeno u savezničkim štabovima u Monsu (Belgija) i  Norfolku u Virdžiniji (Sjedinjene Američke Države). Severna Makedonija postala je 30. članica Alijanse u petak, kada je njen instrument o pristupanju Severnoatlantskom sporazumu deponovan u Stejt departmentu SAD u Vašingtonu.

Stojeći pored otpravnika poslova Delegacije Severne Makedonije pri NATO-u, gospodina Zoran Todorov, generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, rekao je: „Ovo je istorijski trenutak za Severnu Makedoniju. Ovo dolazi nakon nekoliko godina istrajnosti, odlučnosti i posvećenosti reformama. U najboljem duhu Alijanse i političkom hrabrošću i vizijom Severna Makedonija i Grčka postigle su istorijski kompromis oko pitanja imena. Sporazum iz Prespe omogućio je pristupanje NATO-u. Takođe je doprinelo dobrosusedskim odnosima i svetlijoj budućnosti za Severnu Makedoniju. Vaš naporan rad je omogućio da se danas podigne zastava.”

„Ulazak u NATO je dobar za Severnu Makedoniju. To je dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i dobro za međunarodni mir i bezbednost“, dodao je g. Stoltenberg. „U vremena poput ovih, prijatelji i saveznici su važniji nego ikad, a Severna Makedonija sada ima najbolje prijatelje i saveznike na svetu. Svi smo sigurniji i jači zajedno nego sami. Dakle, dobrodošli u NATO”, dodao je Stoltenberg./ibna