Grčka: Vlada će na sastanku Evrogrupe predložiti izdavanje zajedničkih obveznica

Grčka: Vlada će na sastanku Evrogrupe predložiti izdavanje zajedničkih obveznica

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis održao je danas, uoči sastanka Evrogrupe koji će se održati popodne, video konferenciju kojoj su prisustvovali ministar finansija Christos Staikouras, ministar zamenik premijera, odgovoran za koordinaciju Vlade Akis Skertsos, zamenik premijera i portparol Vlade Stelios Petsas, glavni ekonomski savetnik premijera Aleks Patelis, predsedavajući Veća ekonomskih savetnika (DP) koji predstavlja Grčku u Evro radnoj grupi Michalis Argirou, kao i direktor diplomatske kancelarije premijera Eleni Sourani.

Grčka ide na sastanak Evrogrupe podržavajući stav koji je izrazio premijer Kyriakos Mitsotakis zajedno sa drugim evropskim liderima o zajedničkoj emisiji obveznica kao obliku solidarnosti sa zemljama koje su najviše pogođene i podrške zajedničkoj evropskoj viziji.

Podrška treba biti dovoljno jaka da ubedi evropske građane i tržišta da Evropa ima volje i sredstava da učini sve što je potrebno da bi se nosila sa ekonomskim uticajem koronavirusa na svaku državu članicu.

Grčka takođe podržava predlog Komisije za program podrške zapošljavanju i nezaposlenim, kao i predlog o jačanju preduzeća preko Evropske investicione banke. Što se tiče ESM-a, Grčka će ulaziti u rasprave podržavajući svoj čvrsti stav da traženo rešenje treba biti zajedničko i udovolji potrebama trenutne situacije. EU mora pokazati odlučnost i solidarnost usred ove krize. / ibna