Tsipras: Nemački kratkovidi stav ugrožava koheziju EU

Tsipras: Nemački kratkovidi stav ugrožava koheziju EU

Bivši grčki premijer Alexis Tsipras opisao je stav Nemačke i Evropske unije kao „kratkovidan“, napominjući kohezija EU dovedena u pitanje, čak i ako bi Evrogrupa uspela da donese odluku.

„Kad ECB i Komisija razgovaraju o potrebi za 1,5 biliona evra finansiranja, a paket o kome se dogovore neće preći 500 milijardi, ostavljajući države ranjive i u potrebi za memorandumima i kreditnim linijama, poruka koja je preneta tržištima je krajnje negativna“, izjavio je predsednik SIRIZA na ANT1 TV.

Komentarišući krizu uzrokovanu koronavirusom, ponovio je potrebu za neposrednim jačanjem Nacionalnog zdravstvenog sistema stalnim zapošljavanjem i zaštitom, ističući da je kritično da “heroji na liniji fronta” dobiju moralno priznanje koje su zaslužili. “Nadam se da će Vlada pobediti u borbi koja se ne odnosi samo na njih, već i na celo društvo”, rekao je, dodavši da odgovorni stav koji je iskazala glavna opoziciona stranka u Grčkoj nije ćutanje.

U tom kontekstu, on je naglasio da „moramo delovati pravovremeno da zaštitimo ljudske živote i da se ne upuštamo u nove nacionalne avanture“. Dotaknuo se i programa koji je predstavila SIRIZA, ističući da je „prednost“ Grčke u mogućnosti da preduzme drastične mere bez opterećenja duga, zbog „jastuka finansijske bezbednosti“ od 37 milijardi evra.

„U kritičnim vremenima, moglo bi se očekivati da Vlada neće postupati sa predlozima glavne opozicione stranke s takvom bahatošću. Trebaju uzeti u obzir da su ti ljudi držali sudbinu zemlje u svojim rukama i bili u stanju da izvuku zemlju iz dužničkog memoranduma. Bolje da ne dovode u pitanje iskrenost namera i tačnost cifara“, rekao je, komentarišući reakciju vlade na predloge SIRIZE.

Kako je rekao, oko 20 milijardi evra tog iznosa moglo bi se staviti na raspolaganje i, u kombinaciji s intervencijama ECB-a, evropskim resursima i povratom dobiti od grčkih obveznica, iznos bi porastao na 50 milijardi eura. “Kao što se dogodilo kada je izbila pandemija, u ekonomskom sektoru takođe moramo blagovremeno i preventivno odgovoriti na borbu protiv virusa recesije”, sa 14 milijardi “vrućeg novca”, bez povećanja duga. Takođe je optužio Vladu da je odlučila da promoviše obustave ugovora umesto zapošljavanja, za razliku od drugih evropskih zemalja.

Što se tiče scenarija prevremenih izbora, napomenuo je da bi, ukoliko je politička korist usred krize glavna briga premijera, „pretrpeo veliku cenu“. / ibna