Grčka: Mitsotakis i Tsipras učestvovali na pripremnim sednicama EPP i PES

Grčka: Mitsotakis i Tsipras učestvovali na pripremnim sednicama EPP i PES

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i lider glavne opozicione stranke SIRIZA Alexis Tsipras učestvovali su na pripremnim sednicama Evropske narodne partije (EPP) i Partije evropskih socijalista (PES), u vezi samita EU.

U svom obraćanju EPP-u, grčki premijer je naglasio potrebu za novim finansijskim instrumentima i zajedničkim intervencijama, koje će obezbediti koheziju i solidarnost među državama članicama, kako bi se rešile ekonomske posledice krize.

Mitsotakis je kritikovao odluke mađarskog premijera Viktora Orbana, ističući da su „ideje demokratije i vladavine zakona od temeljnog značaja za Evropu“, podsećajući na pismo koje je nedavno potpisao zajedno sa drugim liderima o izbacivanju Orbanove stranke iz EPP-a.

Premijer je takođe pozvao građane severa da podstiču turizam na jugu u oblastima u kojima je bezbedno po zdravlje, i u tom kontekstu je predložio da se sledeći samit EPP održi u Grčkoj tokom leta. Svi su prihvatili predlog, podvlačeći da je Grčka bezbedno odredište.

Alexis Tsipras, tokom svog govora na pripremnom Samitu Partije evropskih socijalista (PES), naglasio je da “nema vremena za gubljenje. Moraju se usvojiti hitne mere poput izdavanja euroobveznica i postići dogovor o proširenju evropskog budžeta, jer se ozbiljne ekonomske posljedice pandemije već osjećaju u mnogim zemljama, uključujući Grčku. A rizik od moguće pasivnosti biće dvostruk; s jedne strane, nova dužnička kriza sa nesagledivim posledicama, a s druge, moguća politička kriza usled porasta nacionalnih populističkih antievropskih snaga, čak i u kritičnim zemljama kao što su Italija i Francuska“.

Zato je naglasio da će „EU ili prihvatiti podelu duga i preduzeti hrabre korake za novu ekonomsku arhitekturu ili će nastaviti sa malim koracima u istom smeru kao u prošlosti i potonuti dublje u novu krizu duga i kohezije“.

U tom kontekstu, predsednik SIRIZA istakao je svoju podršku španskom predlogu da se obveznice izdaju u bliskoj budućnosti. Takođe je podržao francuske stavove za suspenziju Pakta o stabilnosti do 2021. godine, ali i potrebu za njegovom revizijom. Složio se sa važnošću zaštite zelene i digitalne agende i osiguranja evropskog minimalnog zagarantovanog dohotka i evropskog fonda za nezaposlenost. Konačno, izrazio je podršku inicijativama kako se bezbednosna i izbeglička kriza ne javljaju ponovo u inicijativama za Libiju, istovremeno poslavši Turskoj jasnu poruku da mora poštovati međunarodno pravo i Zajednički sporazum sa EU, i to jačanjem dijaloga ali i uključivanjem sankcija u raspravu. / ibna