Bugarska: Borissov najavio sastanke sa Vučićem i Mitsotakisom 1. juna

Bugarska: Borissov najavio sastanke sa Vučićem i Mitsotakisom 1. juna

Sa Grčkom smo se dogovorili da ćemo od 1. juna slobodno poslovati bez karantina za preduzetnike, porodične veze, u humanitarne svrhe i putovanja. Isto važi i za Srbe; od 1. juna. Sa rumunskim parlamentom, jer je odustao, nadamo se da ćemo dogovoriti zajedničko rešenje u skladu sa odlukama koje smo već doneli, rekao je bugarski premijer Bojko Borissov tokom brifinga u Savetu ministara, dodajući da će granični prelazi zahtevati posebne deklaracije.

Te aplikacije će biti opšte, što jednostavnije; ime će biti popunjeno pored izjava poput „nemam simptoma“ i „znam stanje epidemije“, „putovala bih na svoj rizik“ itd., kao i telefonski broj podnosioca, nastavio je Borissov.

Ministri spoljnih poslova i unutrašnjih poslova zemalja učesnica telekonferencije sedeli su zajedno sa liderima Grčke, Rumunije i Srbije. Na ministarskom nivou počeće usklađivanje bilateralnih kriterijuma za putovanje. Dokument koji treba da bude završen na granici gotovo je identičan onome koji će biti dostavljen kontrolnim tačkama regionalnih gradova, rekao je premijer.

Svi su čestitali Bugarskoj na vrlo dobrom načinu reagovanja na epidemiju u regionu, „tako da smo lideri u prvim neposrednim koracima, za narod i budžetski prihod, ali uz stroge mere društvene distancije, dezinfekcije i učenja kako da živimo svesni da je virus oko nas”, primetio je Borissov.

Upozorenja zdravstvenih ustanova su prilično ozbiljna. Trenutno možemo otvoriti rad više sistema sa merljivim rizikom kako bismo garantovali plate i prihode ljudima, dodao je bugarski premijer.

Već je odlučeno da se jaslice i vrtići otvaraju pod odgovornošću lokalne vlasti, tako da prvo možemo razmotriti otvaranje restorana. Jer od 15. juna Grci će otvoriti svoje restorane za strance, tako da je u sferi ove četiri zemlje sve manje ili više isto.

1. juna imam sastanak sa predsednikom Vučićem da vidim kako napreduje projekat Balkanski tok i sa kolegom Mitsotakisom da mu obrazložim kako se gradi cevovod interkonekcije sa Grčkom, autoput Struma i svi projekti koji su nastavljeni uprkos tome što kriza napreduje, zaključio je Bojko Borisov. / ibna