BiH: Ministar bezbednosti najavio ostavku

BiH: Ministar bezbednosti najavio ostavku

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu potvrdio da će danas podneti ostavku na mesto ministra bezbenosti u Savetu ministara BiH.

Rekao je da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da „nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika“.

“Prvo se zahvaljujem i Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Savetu ministara BiH,” kazao je ministar Radončić.

Međutim, dodao je on, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH.

“Ja sam tražio da migrantsku krizu rešimo legalnim deportacijama i da sam na ovom mestu spomenuo da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu, koji ne želi da nam pomogne da legitimišemo više od devet i po hiljada ilegalnih migranata koji su ogromni bezbenosni rizik. Imali smo situaciju da je tada predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pa i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković primili tog ambasadora, ogradili se od mene kao ministra bezbednosti i mog plana,” naveo je Radončić.

Dodao je da bi u svakoj normalnoj zemlji, veće tada svaki ministar bezbenosti podneo ostavku zato što predsedavajući, odnosno šef države „staje na stranu jednog ambasadora, a da nije ni saslušao argumente Ministarstva bezbednosti BiH“.

Kaže da je tada rekao i upoznao neke ljude da će se povući iz Saveta ministara BiH.

Pojašnjava da to nije uradio iz razloga što je čekao dvije stvari – da se završi vreme pandemije i da Ministarstvo bezbednosti BiH dobije svog zamenika, kako ne bi bio pravni diskontinuitet.

“Drugi razlog za ovaj čin je jedno strateško neslaganje vezano za aferu „Respirator“. Ja sam bio politički žrtvovan, ja sam imao politički proces, jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu. Ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona KM uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima, ali principijelno ne mogu kao ministar bezbednosti prihvatiti opciju da se ne jedan jednostranački, a ponekad i nacionalistički način preti kompletnom pravosuđu BiH,” naveo je Radončić.

Naveo je da je treća stvar, koja je također veoma bitna, što na žalost mora reći, „da odnosi u vladajućoj koaliciji, i to sam danas rekao predsedavajućem Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltiji, nisu takvi da ja procenjujem da će doći do relaksacije odnosa i da će Savet ministara BiH moći da daje rezultate koje građani očekuju“.

“S razlogom, građani očekuju od Saveta ministara BiH rezultate, a Savet je praktično talac odnosa SDA-HDZ-SNSD. Danas će biti sednica Saveta ministara. Čim se završi, ja ću, na šta imam pravo po zakonu o Savetu ministara BiH, dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar,” pojasnio je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da ovo nije predizborni potez.

“Nije ovo nikakav predizborni potez, ovo je potez koji ne treba dramatizirati, koji je normalan u svim evropskim zemljama i svetu. Ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom potpuno je korektno da izađete i kažete ja se ne slažem s time. Ne vidim niti jednog razloga da već na prvoj sednici Predstavničkog doma PSBiH ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za ministra,” kazao je Radončić.