BiH: Pozitivne reakcije na sporazum SDA-HDZ BiH o izborima u Mostaru

BiH: Pozitivne reakcije na sporazum SDA-HDZ BiH o izborima u Mostaru

Strane institucije, ambasade i organizacije pozdravile su sporazum koji su politički lideri u BiH postigli u sredu, čime su lokalni izbori u Mostaru omogućeni nakon 12-godišnjeg zastoja, i pozvali ih da što pre provedu potrebne promene u parlamentarnoj proceduri.

„Održavanje opštinskih izbora u Mostaru uvršteno je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Što se tiče političkog dogovora o daljim izbornim reformama, EU podseća na potrebu da se BiH u potpunosti pozabavi ključnim prioritetima Mišljenja kako bi napredovala na putu ka pristupanju EU,“ rekli su u zajedničkoj izjavi predsednik Evropske komisije Josep Borell i komesar za proširenje Oliver Varhelyi, nakon sporazuma koji je usledio nakon razgovora uz posredovanje međunarodne zajednica u BiH.

„Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, pitanjima vezanim za izbore trebalo bi se baviti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba preduzeti nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci i sličnih odluka učinili izazovnijom. BiH također mora implementirati preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi poboljšala demokratski kvalitet svojih izbornih procesa,” rekli su funkcioneri EU.

Misija Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH takođe je pozdravila sporazum koju su bošnjački i hrvatski lideri postigli o Statutu grada Mostara i izbornom zakonu, koje će u ovom gradu omogućiti glasanje na lokalnim izborima.

“Ovo je važan korak napred ka pronalaženju zakonskog rešenja za izbore u Mostaru. To je ujedno i dokaz da se pravom posvećenošću političkih lidera mogu rešiti dugogodišnja pitanja”, navodi se u saopštenju OSCE.

„I dalje je presudno obezbediti konačno rešenje koje garantuje da građani Mostara mogu iskoristiti svoje pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima. Nadamo se da će politički lideri iskoristiti zamah da se također počnu baviti sveobuhvatnom izbornom reformom u skladu s preporukama ODIHR-a,” smatra OSCE Misija, pozivajući nadležne vlasti na državnom nivou da bez daljeg odgađanja obezbede sredstva za predstojeće lokalne izbore.

Ambasada SAD-a u Sarajevu takođe je pozdravila sporazum napominjući da će njime utrti put Mostaru da konačno glasaju nakon 12 godina.

U međuvremenu, čini se da neki visoki BiH zvaničnici nisu oduševljeni dogovorom.

“Koliko vidim, SDA i HDZ su se dogovorili da pokušaju prevariti jedni druge”, kratko je prokomentirao sporazum hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Sporazum su u Mostaru u sredu potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), u prisustvu stranih ambasadora i mostarskih lokalnih političara.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su i američki ambasador Eric Nelson, ambasador Velike Britanije Matthev Field, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko i šefica Misije OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec.