Rumunija: Vlada objavila Nacionalni plan za investicije i ponovno pokretanje privrede

Rumunija: Vlada objavila Nacionalni plan za investicije i ponovno pokretanje privrede

U prisustvu predsednika Klausa Iohannisa, rumunska Vlada je predstavila Nacionalni plan za investicije i ponovno pokretanje privrede, pod nazivom “Reclădim România”.

Kroz ovaj program vredan više od 100 milijardi evra, Vlada želi da promeni razvojni model zemlje koji se trenutno zasniva na potrošnji, u razvojni model zasnovan na ulaganju, digitalizaciji i „mobilizaciji“ lokalnog kapitala. Cilj novog programa je uskladiti rumunsku ekonomiju sa ekonomijama evropskih zemalja tako da BDP po glavi stanovnika u smislu kupovne moći do 2025. dostigne 87% od proseka za EU. Mere za podršku malim i srednjim preduzećima, grantovima, garancijama i drugim pogodnostima su uključene, pored uspostavljanja Nacionalne razvojne banke za odobravanje kredita za investicione inicijative i uspostavljanja Rumunskog fonda za razvoj. Takođe će biti subvencionisana mala i srednja preduzeća koja su pogođena pandemijom.

Istovremeno, infrastrukturni projekti u energetskom (12,48 milijardi), zdravstvenom (5,35 milijardi) i obrazovnom (2,12 milijardi) sektoru biće ojačani sa 21 milijardom evra. Programom su predviđene mere socijalne zaštite, izgradnja tri regionalne bolnice u Cluju, Iasi i Craiovi do 2027. godine i desetine prefekturnih i manjih jedinica za lečenje, izgradnja obdaništa, škola i đačkih domova.

Planom je predviđena i izgradnja autoputa i brzih puteva dužine 3.000 km, popravljanje i modernizacija 27.000 km putne mreže, izgradnja podzemne železnice u Cluju i završetak podzemnih projekata u Otopeni.

Pored toga, planirani su pet milijardi vredni infrastrukturni projekti za poljoprivredu i infrastrukturni projekti za životnu sredinu, izgradnja kanala Siret-Baragan, proširenje vodovodne i kanalizacione mreže i izgradnja sportske infrastrukture. Projekti će se finansirati iz budžeta, u kombinaciji sa raspodelom evropskih sredstava.

Očekuje se da će Rumunija kroz program ponovnog pokretanja od Evropske komisije dobiti 33 milijarde evra i oko 80 milijardi iz budžeta za 2021-2027. / ibna