Bugarska: 24 poslanika kažnjena sa po 300 leva jer nisu nosili maske

Bugarska: 24 poslanika kažnjena sa po 300 leva jer nisu nosili maske

Zaposleni Regionalne zdravstvene inspekcije (RHI) bugarskog glavnog grada, Sofije, ušli su u Parlament da uruče naloge za novčane kazne poslanicima koji su prekršili obavezu upotrebe zaštitne opreme u zatvorenim javnim mestima.

Tokom poslednjih sednica parlamenta, neki poslanici odbili su da nose maske za lice, što je jedna od obaveznih mera protiv širenja COVID-19, dok su ih drugi nosili ispod brade.

Prema zvaničnim podacima, novčana kazna od 300 leva biće izrečena za ukupno 24 poslanika.

Od stranaka samo je parlamentarna grupa vladajuće GERB potvrdila da je šest njihovih članova prekršilo zakon. „Potpisali su dokumente kako bi potvrdili, ne znam koja je visina kazne. RHI će to odrediti. Svako ko je pogrešio biće kažnjen“, rekao je Krasimir Velchev, zamenik predsednika poslaničke grupe. On nije jedan od onih koji su sankcionisani i nisu opravdali postupke sa kolegama. „Nije ispravno raditi, ali svi prave greške. Ne mogu suditi sve kolege. „Jednom kada neko pogriješi, mora preuzeti odgovornost“.

Ostale parlamentarne grupe do sada nisu komentarisale kazne.

Nezavisni poslanik Ataka-e Pavel Shopov pozvao je inspektore da taj dokument stave u salu u kojoj su sada smešteni novinari koji prate rad Parlamenta. Prema njegovim rečima, to bi bila “najtransparentnija stvar”. Međutim, nakon skoro dva sata čekanja, to se nije dogodilo./ibna