EU: Sporazum će biti potpisan tek kada Kosovo i Srbija reše sva pitanja

EU: Sporazum će biti potpisan tek kada Kosovo i Srbija reše sva pitanja

Evropska unija je, kao odgovor na pitanje lista “Kosovo Express”, pojasnila da Kosovo i Srbija neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što je to bio slučaj u prethodnim postupcima u Briselu, navodi se u članku lista Express.

Prema EU, potpun sporazum biće potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim pitanjima. EU naglašava da će se pitanje dogovora postignutih u prošlosti postavljati paralelno.

Nakon sastanka kosovskog premijera Avdullaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počele su diskusije na nivou stručnjaka, nazvane političkim, a ne tehničkim. Kosovo u evropskoj prestonici predstavlja Skender Hiseni, koji je nedavno postavljen za državnog koordinatora, dok Srbiju predstavlja Marko Đurić.

Hiseni, koji je učestvovao u skoro svim kosovskim pregovorima, napomenuo je iz Brisela da Kosovo ne prihvata delimični sporazum i da razgovara o sveobuhvatnom sporazumu koji će biti potpisan na kraju.

Izgleda da se EU zalaže za ovaj model pregovora.

Odgovarajući za novine Express, portparol EU Nibala Massrali izjavila je da će se dijalog završiti sveobuhvatnim sporazumom, a tek kada se reše sva pitanja između Kosova i Srbije, biće dovoljno potpisati konačni sporazum.

„EU će kao posrednik u dijalogu sarađivati sa strankama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, rešavajući sva nerešena pitanja“, rekla je portparolka za list „Express“.

Tokom skoro decenije razgovora sa EU, Kosovari i Srbi potpisali su niz sporazuma koji nisu sprovedeni. EU, govoreći o konačnom sporazumu, zahteva i da se primene preliminarni sporazumi.

„Evropska unija i sve njene države članice očekuju da će strane sprovesti sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu“, napominje se u odgovoru EU.

Pitanje za koje je kosovska strana zainteresovana da reši u Briselu jeste pitanje nestalih posle rata na Kosovu. Premijer Avdullah Hoti rekao je i da je to pitanje pokrenuo u svom prvom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre dve nedelje.

U EU, kada se postavi pitanje nestalih osoba, kažu da ni ovo pitanje ni bilo koji drugi nemaju rok i da će se o svim nerešenim pitanjima razgovarati dok ne budu rešena.

„Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum za normalizaciju odnosa, nakon što razmotre sva pitanja i sve što je dogovoreno. „Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU“, zaključeno je u odgovoru. / ibna