Srbija: Trump će biti garantor sporazuma, kaže Dačić

Srbija: Trump će biti garantor sporazuma, kaže Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas gostujući u programu „TV Prva“ da ima utisak da su u Washingtonu pokušali da „izvuku keca iz rukava“ kako bi zadovoljili interese Albanaca “koji neprestano govore o uzajamnom priznavanju“.

„Uoči ovog sastanka, ovaj deo dijaloga o ekonomiji je usaglašen i izneti su brojni predlozi koje su prihvatile obe strane. Mislim da su „izvlačenjem keca“ želeli da ispune zahteve Albanaca, koja neprestano govore o uzajamnom priznavanju. Nakon odbijanja Vučića, to više nije deo dnevnog reda. Razgovori se nastavljaju, očekuje se da će biti završeni i Donald Trump će biti prisutan potpisivanju sporazuma o ekonomiji“, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Trampovo prisustvo je važno jer će neko nakon potpisivanja postati garant sporazuma.

„Njegovo prisustvo je velika prednost, on postaje svojevrsni garant onoga što je potpisano. Zbog toga je njegovo prisustvo važno u ovom pogledu. Želimo kompromise, ali se ne slažemo sa ultimatumima. Do pre nekoliko godina o ovom pitanju se nije ni razgovaralo, to je bilo rešeno. Naš položaj u spoljnoj politici je sada potpuno drugačiji. Kosovo više nema većinu u međunarodnim organizacijama”.

Upitan da li se očekuje da će se Priština pridružiti „Mini Šengenu” nakon ovih razgovora, Dačić je rekao da ih to niko neće pitati.

„Ko ih pita? Hoti je zabavan kad kaže da neće razgovarati ni o čemu drugom osim o priznanju. Pa zašto ste došli tamo? On radi za njegovu „unutrašnju publiku“. Neće biti zadovoljni dok Srbija ne prizna Kosovo, a do tada ostaju razočaranja. Nisu baš oduševljeni ovim. Pitamo se jer smo zemlja koja je međunarodno priznata“./ ibna