Grčka: Michel i Mitsotakis razgovarali telefonom

Grčka: Michel i Mitsotakis razgovarali telefonom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom.

Tokom dijaloga vođenog s obzirom na posetu Charlesa Michela Atini 15. septembra i zasedanje Evropskog saveta, razgovarano je o napetoj situaciji u regionu usled provokativnih akcija Turske i evropskom odgovoru na njih.

Charles Michel ponovio je punu solidarnost EU prema Grčkoj i Kipru.

U nedelju je predsednik Evropskog saveta telefonom razgovarao sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u kontekstu rastućih tenzija u istočnom Mediteranu.

Prema diplomatskim izvorima, Michel je naglasio važnost deeskalacije napetosti i pozvao Tursku da se uzdrži od aktivnosti koje podstiču tenzije.

Dalje je naglasio da je EU u punoj solidarnosti sa Grčkom i Kiprom, dodajući da EU želi da ima konstruktivan odnos sa Turskom.

Charles Michel će na sastanku razgovarati o situaciji na Mediteranu, kao i o svim odnosima EU i Turske, gde će biti uzete u obzir sve mere. Predsednik EU takođe je pozvao na multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu s ciljem pronalaženja mirnog rešenja pregovorima.

U izjavi koju je tursko predsedništvo izdalo nakon razgovora Erdogana sa predsednikom Evropskog saveta, turski predsednik je pokrenuo pitanje provokativne evropske politike o regionalnim pitanjima koja neće poslužiti kao rešenje.

Recep Tayyip Erdogan takođe je rekao da će stav EU o istočnom Mediteranu biti test iskrenosti u međunarodnom pravu i regionalnom miru.

Turski lider pozvao je EU da pravično ispuni svoje obaveze i spreči korake Grčke i nekih država članica EU koji povećavaju napetost u istočnom Mediteranu i na Egeju.

Recep Tayyip Erdogan takođe je pozvao institucije EU i države članice da ostanu „poštene, nepristrasne i odgovorne u svim regionalnim pitanjima“ ./ ibna