18. godišnjica Ohridskog okvirnog sporazuma

18. godišnjica Ohridskog okvirnog sporazuma

Danas se obeležava 18. godišnjica Ohridskog okvirnog sporazuma (OFA) kojim je u Severnoj Makedoniji okončan sukob 2001. godine. Pakt je okončao višemesečne borbe između vladinih snaga bezbedosti i albanske Nacionalne oslobodilačke vojske (UČK).

Nakon pregovora u Ohridu, koji su trajali nekoliko dana, OFA je potpisan u Skoplju 13. avgusta 2001. Sporazum su potpisali tadašnji predsednik Boris Trajkovski, bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Ljubčo Georgievski, kao i lideri SDSM-a, DPA i PDP-a, Branko Crvenkovski, Arben Kshaferi i Imer Imeri.

Specijalni izaslanici EU i SAD, Francois Leotard i James Pardev, potpisali su dokument u ime međunarodne zajednice.

Tokom godina je usvojeno više od 130 zakona i dopuna, od kojih se većina odnosi na nediskriminaciju i pravedno predstavljanje, identitet, kulturu, obrazovanje i decentralizaciju moći.

Početkom godine Parlament je takođe usvojio Zakon o upotrebi jezika prema kome je službeni jezik u svim državnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama, direkcijama, institutima i organizacijama, komisijama, javnim entitetima osim makedonskog i albanski jezik, kojim govori 20 odsto građana. Naser Ziberi, jedan od stručnjaka uključenih u izradu Ohridskog sporazuma, kaže da duh ovog sporazuma mora opstati.

„Severna Makedonija pre i posle Ohridskog sporazuma sigurno nije ista. Severna Makedonija je doživela ozbiljne transformacije u načinu funkcionisanja, u pogledu jednakosti svih građana bez obzira na etničku pripadnost i u ostvarenju težnji manjinskih zajednica, pre svega Albanaca. Ohridski sporazum je sigurno dao ozbiljan doprinos tim nastojanjima”, kaže Ziberi./ibna