Online konferencija “Zapadni Balkan nakon 2020” će biti održana danas

Online konferencija “Zapadni Balkan nakon 2020” će biti održana danas

Internet konferencija na temu „Zapadni Balkan posle 2020: akcije i rešenja tokom pandemije“ održaće se danas, 5. novembra. Forum su organizovali bugarski evropski poslanik iz Pokreta za prava i slobode (MRF) Ilhan Kyuchyuk i grupa Evropskog parlamenta „Obnovite Evropu“.

Ova godina bila je presudna za Zapadni Balkan pošto se proširenje EU vratilo na dnevni red. Međutim, COVID-19 nije samo pogodio zemlje Zapadnog Balkana u periodu ekonomskog oporavka i izvršio ogroman pritisak na ionako krhko zdravlje sistema, već je uticao i na demokratske tokove u regionu.

Uprkos globalnoj pandemiji, zagrebački samit, održan u maju ove godine, je naglasio„… jasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“ od strane EU i istakao veliki paket finansijske podrške Unije u regionu. Današnji virtuelni samit će biti odlična prilika da se čuje perspektiva zemalja zapadnog Balkana o daljem razvoju pristupnog procesa i razradi relevantnih regionalnih pitanja i politika.

Kyuchyuk, koji je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Severnu Makedoniju, rekao je da je cilj bio dati veću jasnoću pregovaračkom procesu za pristupanje i proširenje EU na Zapadni Balkan. Virtuelnom sastanku prisustvovaće komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Sokol Denja, poslanice u Evropskom parlamentu, Hilde Vautmans, predsednica Evropskog liberalnog foruma, Nathalie Loiseau, predsednik Pododbora za bezbednost i odbranu, Željana Zovko iz Odbora za spoljne poslove i Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju ./ ibna