Turska: Glavni bankar smenjen, Alibajrak podneo ostavku (?) a sve u pozadini ima aferu HalkBank

Turska: Glavni bankar smenjen, Alibajrak podneo ostavku (?) a sve u pozadini ima aferu HalkBank

Zabuna oko najave ostavke turskog ministra ekonomije i finansija Berata Albajraka, koji je zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, još uvek nije razjašnjena.

Alibajrak je na instagramu objavio da podnosi ostavku nekoliko časova nakon smene turskog centralnog banka Murata Ujsala u subotu.

Kataklizmični razvoj događaja u Vladinom finansijskom timu i u Centralnoj banci rezultat je ekonomske krize koja pogađa Tursku. Lira je ove godine izgubila 30% vrednosti i dostigla istorijske najniže nivoe, a ekonomija pada tokom brzog smanjenja pandemije koronavirusa.

Novi guverner Centralne banke Turske i bivši ministar finansija Naci Agbal izjavio je danas da je „glavni cilj“ banke postizanje i održavanje stabilnosti cena i da će „odlučno“ koristiti sve alate da bi postigli cilj.

Što se tiče objave ostavke Berata Albajraka putem njegovog Instagram naloga, ovo je u najmanju ruku zbunjujuća informacija, jer nema zvaničnih izjava o tome da li je ostavka validna ili ne.

Prema objavi na Instagramu, Albajrak daje ostavku iz zdravstvenih razloga.

„Ne mogu da nastavim da radim kao ministar, što sam bio skoro pet godina, zbog zdravstvenih problema“, navodi u izjavi.

Berat Albajrak (42) imenovan je za ministra energetike 2015. godine, a prešao je u ministarstvo finansija nakon Erdoanovog reizbora 2018. godine. Albairakovu ostavku moraće odobriti turski predsednik Erdoan.

Prema izvorima IBNA, ostavka Berata Albairaka povezana je sa slučajem HalkBank u SAD i pokušaj je sklanjanja zeta turskog predsednika sa spiska umešanih, jer se smatra izvesnim da će nakon izbora Bajdena za američkog predsednika doći do negativnog razvoja događaja za one koji su uključeni u slučaj. / ibna