Grčka: Mitsotakis i El Sisi razgovarali o produbljivanju bilateralnih odnosa

Grčka: Mitsotakis i El Sisi razgovarali o produbljivanju bilateralnih odnosa

Predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah El-Sisi boravi u službenoj poseti Grčkoj, gde je u sredu imao sastanke sa predsednicom Grčke Ekaterini Sakellaropoulou i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, dok će u četvrtak imati sastanak sa predsednikom Naprednog saveza Aleksisom Ciprasom.

Tokom zajedničkog obraćanja novinarima egipatskog predsednika i grčkog premijera, Kyriakos Mitsotakis okarakterisao je tripartitnu saradnju između Grčke, Egipta i Kipra kao temelj mira, stabilnosti i prosperiteta.

Grčki premijer opisao je grčko-egipatski odnos kao „primer mira i saradnje“, koji je kulminirao nedavnim sporazumom o delimičnom razgraničenju pomorskih zona od 6. avgusta i našom zajedničkom namerom da nastavimo konsultacije, tako da se sporazum može i produžiti”. U stvari, naglasio je da ovaj sporazum, posle 15 godina konsultacija, „predstavlja najbolji primer da, kada postupamo u skladu sa međunarodnim pravom, pravilima dobrosusedstva i uzajamnog poštovanja koja bi trebalo da upravljaju susednim zemljama, sve ide u korist naših građana“.

Osvrćući se na gasovod EastMed, grčki premijer je pohvalio ulogu Egipta u njegovom uspostavljanju i napomenuo da „svaka zemlja može učestvovati u gasovodu, pod uslovom da se uzdrži od provokacija i poštuje međunarodno pravo“, dodajući da se jasno odnosi na Tursku. Mitsotakis je takođe naglasio da su Grčka i Egipat istovremeno i trgovinski pratneri sa zajedničkim strateškim ciljevima i uskoro će, uz reforme koje se promovišu, postati još atraktivnije investicione destinacije.

Grčki premijer je takođe opisao ulogu Egipta kao važnu u pitanju migracija, a posebno u zaustavljanju migracionih tokova iz severne Afrike, karakterišući zemlju kao „naprednog saveznika Evrope“, istovremeno se osvrnuvši na njegovo učešće u mirovnom sporazumu u Libiji, napominjući da je ugovor nastao uglavnom zbog umešanosti Egipta. „Preostaje sprovođenje povlačenja svih stranih snaga“, rekao je, ističući ulogu Egipta u normalizaciji odnosa između arapskog sveta i Izraela, nastavljajući stopama Anvara El Sadata od 1970-ih i stvarajući „pozitivnu dinamika u regionu koja konačno rešenje približava Bliskom Istoku, u kontekstu rezolucija UN-a “.

Na kraju, grčki premijer je istakao važnu ulogu Egipta „kao svetionika umerenog i autentičnog islama, posebno u vremenima poput današnjih, kada određene snage pokušavaju da ulože svoje geopolitičke svrhe u verski ogrtač“. Osvrnuo se na godišnjicu bitke kod El Alameina, koju je opisao kao polaznu tačku za oslobađanje Evrope. „Među borcima je bilo na hiljade Grka, koji su započeli bitku iz Egipta. Naše zemlje su uvek bile zajedno. Tada u ratu, danas u miru, a sutra u razvoju i prosperitetu“, zaključio je Kiriakos Mitsotakis.

Sa svoje strane, egipatski predsednik započeo je svoje izlaganje izrazima saučešća zbog  žrtava nedavnog zemljotresa na Samosu, ističući da grčko-egipatski odnosi jačaju razvoj dve zemlje, a današnji sastanak bio je povod za razmenu ideja o tome kako se odnosi između dve države mogu produbiti u svim oblastima. Istakao je da se u poslednje vreme u širem regionu razvijaju politike koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da se zbog toga Grčka i Egipat dogovaraju da se zajedno suoče sa onima koji prete miru, a međusobno će se jačati na polju odbrane.

Osvrćući se na sporazum o delimičnom razgraničenju EEZ-a, El-Sisi je naglasio da je on sproveden na osnovu međunarodnog legitimiteta i predstavlja skok u saradnji između država na moru, dok je za EastMed rekao da svi partneri pozdravljaju sve one koji žele da učestvuju u projektu cevovoda, sve dok poštuju zakone.

Povodom kiparskog pitanja, rekao je da očekuje pravedno rešenje u skladu sa međunarodnim pravilima, dok je za Libiju naglasio da rešenje treba da bude političko i da regionu donese mir i stabilnost, uvek u skladu sa propisima UN i uz neophodne uslovom rasformiranja oružanih snaga, izbegavanjem strane intervencije i konfrontacijom teroristima koji se, kako je rekao, prebacuju u Libiju. Gospodin al-Sisi rekao je da postoji hitna potreba za borbom protiv međunarodnog terorizma i pozivanjem na odgovornost država koje ga podržavaju i opremaju ili podstiču teroriste, dodajući da je to nereligiozan ili rasni fenomen širom svijeta, podvlačeći da se vređanje bilo koje religije ne može tolerirati. / ibna