Turska: F1 se vraća u Istanbul nakon devet godina (video)

Turska: F1 se vraća u Istanbul nakon devet godina (video)

Nakon devet godina Formula 1 se, od 12. do 15. novembra, vraća u Istanbul gde će se održati 14 trka “najbržeg cirkusa na svetu”, a povodom povratka Red Bull je svojim automobilima pripremio impresivan road show.

Vozači Scuderia AlphaTauri F1 Pierre Gasli i Alek Albon iz Aston Martin Red Bull Racing-a izašli su na ulice grada na dva kontinenta, Istanbula u Turskoj, vozeći se kroz grad i preko Mosta mučenika 15. jula.

Povratak Formule 1 u Istanbul i debi Alfa Taurija na stazama, proslavljen je impresivnim video zapisom koji je objavljen na mrežama.

Razdvojen Bosforskim moreuzom, koji deli Evropu i Aziju, Istanbul je jedan od retkih gradova na dva kontinenta i vekovima je igrao istaknutu ulogu na ruti između istoka i zapada. Albon i Gasli vozili su dva automobila F1 na visećem mostu dugom 1.560 metara preko moreuza, postavši prvi vozači u istoriji koji su istovremeno stajali u pit stopu i pravili „krofne“ u gradu i na dva kontinenta.

Istambulska trka, započeta 2005. godine, stvorila je malu „legendu“ u svojoj kratkoj istoriji, te se danas smatra jednom od najzahtevnijih u širem polju automobilskog sporta. Staza je poznata uglavnom po zavoju 8, levom zavoju od 640 metara sa 4 uzastopna vrha, kojima će ovogodišnji automobili prolaziti punim gasom i prosečnom brzinom od preko 270 km / h. / Ibna