Srbija: Pravoslavni svet se oprašta od patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja

Srbija: Pravoslavni svet se oprašta od patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja

Pravoslavni svet odaje počast jutros preminulom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, Irineju. Ruski patrijarh Kiril nije se lično oglasio ali je Ruska pravoslavna crkva objavila da je jutros, na svoj rođendan, proveo vreme u molitvi u kojoj je pomenuo i patrijarha Irineja.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je jutros u 90. godini, posle 15-dnevne borbe sa koronavirusom u VMA na Karaburmi u Beogradu.

Patrijarh srpski ostao je u bolnici od 5. novembra, nakon što je dan ranije bio pozitivan na koronavirus. Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, koji je takođe umro od koronavirusa.

Od srede se zdravlje srpskog patrijarha naglo pogoršavalo, a kružile su brojne glasine da je preminuo, ali nije bilo zvanične potvrde.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u četvrtak uveče Vojno-medicinski centar Karaburma u Beogradu kako bi se upoznao sa zdravstvenim stanjem poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U objavi na Instagramu, srpski predsednik se oprostio od srpskog patrijarha, napisavši „Bila mi je čast poznavati Vas. Ljudi poput Vas nikada ne odlaze ”.

Irinej je rođen 28. avgusta 1930. godine kao Miroslav Gavrilović i bio je 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve i duhovni vođa istočno-pravoslavnih Srba od 22. januara 2010. / ibna