Radev: Izbori u Bugarskoj biće održani 28. marta iduće godine

Radev: Izbori u Bugarskoj biće održani 28. marta iduće godine

Parlamentarni izbori u Bugarskoj biće održani 28. marta 2021. godine, najavio je bugarski predsednik Rumen Radev.

„Izbori se moraju sprovesti blagovremeno sa isporučenim i licenciranim mašinama i u skladu sa svim merama da se osigura pravo glasa svakom Bugarinu“, dodao je predsednik.

Što se tiče Republike Severne Makedonije, šef države je rekao da je, godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, zatražio potpisivanje novog aneksa, jer nije bilo napretka po tom pitanju.

„Pre godinu dana, u septembru, sazvao sam hitni konsultativni sastanak sa vladinim zvaničnicima, gde sam insistirao na razvoju nacionalnog okvira koji bi jasno definisao naše pojmove i crvene linije. I dalje ostajem pri ovom predlogu“, rekao je Rumen Radev odgovarajući na pitanje agencije BGES o tome da li Bugarska treba da brani svoj stav po pitanju Severne Makedonije ili da se povuče.

Objasnio je da će, za sada, morati da sačekaju da se emocije slegnu i naoružaju se strpljenjem, smirenošću i zdravim razumom. „Naša braća iz Republike Severne Makedonije moraju postati članovi EU, ali to se mora sprovesti kroz održivi proces, gde će eliminacija anti-bugarske retorike, retorika mržnje, kao i objektivno priznavanje istorijske istine postati ireverzibilan proces; i po ovom pitanju Bugarska mora čvrsto da brani svoja prava“, istakao je šef države.

Po pitanju vakcina, Radev je izjavio da ta tema ima direktan uticaj na zdravlje i život Bugara, ne samo u kontekstu neposredne borbe protiv pandemije, već i za sledeću godinu. „Očekujem da će vlada odgovoriti s punom odgovornošću na ovo pitanje, pružiti kompetentno i iskreno objašnjenje i koristi i potrebe za ovom vakcinacijom, kao i rizika, nakon što dobije sve dozvole od Evropske agencije za lekove i bugarska BDA“, rekao je i ponovio da će postupak biti dobrovoljan i da će zaštititi prava onih koji neće biti vakcinisani.

Što se tiče pitanja da li će on biti vakcinisan, predsednik je rekao da će to učiniti tek kada ne bude nedostajalo lekova za druge, objašnjavajući da će u početku 60.000 doza stići u zemlju i davati se rizičnim grupama.

„Nemam pravo nikome da oduzmem šansu da se vakciniše. Život svakog Bugarina je jednako dragocen, bilo da je predsednik, službenik ili radnik“, rekao je.

Rumen Radev je dodao da nije bilo potrebe za sazivanjem savetodavnog odbora i objasnio da očekuje da vladini stručnjaci ujedine svoje stavove, jer prenošenje sumnjivih signala zbunjuje ljude i stvara više stresa nego sigurnosti.

Upitan šta misli o ideji GERB-a da država ima tužioca koji bi istraživao državnog tužioca, predsednik je odgovorio da na taj način vlada pokazuje bliske veze sa državnim tužiocem.

„Predloženo nam je telo tužioca, gde državni pravobranilac ima punu moć da imenuje osobu koja će ga istražiti; predlažemo da samo telo, koje je velikom većinom izabralo ovog državnog tužioca, sada odabere osobu koja će ga istražiti. Vladine kvazi-pravosudne reforme samo da izdaju njihov cilj nego i konkretizuju status quo“, rekao je bugarski predsednik, dodajući da tom predlogu nedostaje logike i dostojanstva. / ibna