Do ukaza o proglašenju Zakona o popisu u Severnoj Makedoniji, koji treba da  proglasi predsednik Steve Pendarovskog, lideri vladajućih partija objašnjavaju građanima značaj ove statističke operacije koja će se održati nakon 19 godina, između 1. i 21. aprila ove godine.

Premijer i lider vladajućeg SDSM-a Zoran Zaev ponovio je da ne vidi razlog za odlaganje popisa i očekuje da će Pendarovski ranije ove nedelje potpisati ukaz nakon konsultacija sa ekspertima. Što se tiče stava opozicije, drago mu je što više ne čuje poziv na bojkot i podseća da VMRO-DPMNE ne treba da prikuplja potpise, jer samo jedan poslanik može podneti novi zakon ili izmeniti drugi zakon.

„Ne vidim razlog da se to odlaže. Drago mi je što predsednik države još jednom sa ekspertima radi nepristrasnu reviziju, tako da vlast nije prenatrpana žalbama, dok mali deo opozicije, makedonska opozicija, govoreći uslovno rečeno, tvrdi nešto drugačije jer je albanska opozicija donela zakon. Ovo će biti još jedna korekcija. Predsednik Pendarovski takođe će objaviti svoj stav, verovatno početkom sledeće nedelje,” rekao je juče Zaev.

Premijer Severne Makedonije veruje da je svima jasno koliko je važan ovaj statistički akt i kolika je dužnost svih građana da učestvuju.

U intervjuu na lokalnoj televiziji, lider DUI Ali Ahmeti, na temu popisa, istakao je da će biti evidentirani svi ljudi koji žive u zemlji i poseduju imovinu. Dodao je da će institucije raditi svoj posao, pa će svi koji žive u zemlji i inostranstvu biti uključeni u popis. Ahmeti je takođe pojasnio kako će se disperzija zabeležiti.

„Bilo je rasprava o popisu, uključujući javne rasprave. To je statističko, a ne političko pitanje i ovo snimanje treba dovršiti. Relevantne međunarodne institucije, poput UN i EU, traže da to učinimo. Moramo imati tačnije statistike o ekonomiji zemlje, o imovini zemlje, o stanovništvu zemlje i niko neće biti izuzetak. Prvo će oni koji su u inostranstvu biti ovde registrovani putem valjanih dokumenata svojih rođaka ili preko Državnog zavoda za statistiku, kako bi saznali koliko dugo žive ovde i koliko dugo u inostranstvu. Međutim, i oni su državljani ove zemlje“, naglasio je predsednik DUI.

Što se tiče očekivanja od rezultata, primetio je da Albanci ne može biti manje od 25 procenata, kao što je bio slučaj 2002. Objasnio je broj zaključkom da Albanci u Severnoj Makedoniji poslednjih godina imaju povećan natalitet.

Opoziciona VMRO-DPMNE, čiji poslanici nisu podržali zakon o popisu, reagovala je i pozvala predsednika da deluje trezveno i profesionalno i odluči o popisu, iako veruju da će Pendarovski čak i potpisati ukaz nakon konsultacija.

Prema poslaniku VMRO-DPMNE Timču Mucunskom, zemlja ulazi u politički, a ne u statistički proces. Dokaz za ovu tvrdnju je, prema njegovim rečima, da zamenik direktora Državne službe za statistiku ima pravo veta na rezultate popisa.

„I zapitajmo se da li je to statistički postupak kada je veto u rukama zamenika direktora“, pitao je Mucunski.

Mucunski veruje da će Pendarovski potpisati uredbu o zakonu o popisu i da je njihova poruka da konsultuje objektivne i nezavisne stručnjake, za koje veruje da će „odobriti veći deo primedbi VMRO-DPMNE“.

Naglasio je da u zemlji postoje odgovarajuće baze podataka pomoću kojih se može izvršiti elektronski popis, koji, prema njegovim rečima, može biti pouzdaniji u pogledu rezultata, ali i mnogo jeftiniji i efikasniji.

Američka ambasadorka u zemlji Kate Marie Burns podržala je usvajanje Zakona o popisu stanovništva u Parlamentu i u intervjuu za Glas Amerike ocenila da je to važan korak napred, jer u zemlji stanovništvo i imovina nisu registrovani skoro 20 godina, a ovaj statistički akt je od vitalnog značaja za stvaranje budućih razvojnih politika.

„Prvo, veoma sam srećna što je zakon usvojen u parlamentu. Pored toga, prošao je uz podršku dva partnera opozicije i vladajuće koalicije. Ovo je važan korak. Severna Makedonija nije imala popis stanovništva skoro 20 godina i to je uticalo na proces donošenja politika, jer su tačni podaci o broju stanovnika važan deo budućeg planiranja. Očekujemo da će vlada osigurati da popis obavljaju profesionalci koji će doneti informacije koje će pomoći zemlji u budućnosti“, rekla je Burns. / Ibna