Hrvatska: Grlić Radman i Christodouliees u Nikoziji razgovarali o jačanju bilateralnih veza i saradnji

Hrvatska: Grlić Radman i Christodouliees u Nikoziji razgovarali o jačanju bilateralnih veza i saradnji

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u četvrtak u radnoj poseti Republici Kipar, gde se sastao sa predsednikom Nicosom Anastasiadesom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom.

Na sastanku sa predsednikom Anastasiadesom, Grlić Radman je razgovarao o prijateljskim bilateralnim odnosima i mogućnostima za jačanje saradnje između Hrvatske i Kipra.

Tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom, ministar Grlić Radman zahvalio se kiparskom kolegi na finansijskoj pomoći koju je Kipar pružio Hrvatskoj nakon zemljotresa koji je pogodio centralni deo Hrvatske. Obe strane su pozdravile dobre i prijateljske bilateralne odnose, koje će biti dodatno ojačane potpisivanjem Memoranduma o saradnji za političke konsultacije između dva ministarstva spoljnih poslova. Ministri su se takođe složili da postoje mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje, posebno u petrohemijskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, IT sektoru, poljoprivredi i u brodogradnji.

Naglašavajući mediteranski karakter koji povezuje Hrvatsku i Kipar, ministar Grlić Radman zahvalio je Nikosu Christodoulidesu na podršci Kipra prema pristupanju Hrvatske Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), evrozoni i šengenskom prostoru.

Hrvatski ministar je takođe izjavio da Hrvatska podržava mirno rešavanje kiparskog pitanja u skladu sa relevantnim dokumentima i odlukama Ujedinjenih nacija, međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, što bi rezultiralo ujedinjenjem ostrva u suverenu dvozonalnu federaciju dve zajednice.

Grlić Radman izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim zemljama koje su najviše izložene migracionom pritisku. „Bliska saradnja i zajedničke akcije sa regionalnim i međunarodnim partnerima i dalje su stubovi strategije i integrisanog upravljanja migracijama“, rekao je ministar. Dalje su podvučene mere koje je Hrvatska preduzela da zaštiti spoljne granice EU od pokušaja krijumčarenja, trgovine i sekundarnih putovanja.

Nakon rasprave o imigraciji, ministar Grlić Radman ukazao je na Bosnu i Hercegovinu, jer je pitanje bezbednosti postalo aktuelno tokom migracija i humanitarne krize u toj zemlji. Naglasio je važnost stabilne Bosne i Hercegovine, zasnovane na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, i reformi izbornog zakona – jednog od ključnih faktora u osiguravanju dugoročne stabilnosti i funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

Pozdravljajući potpisivanje Memoranduma o saradnji, Nikos Christodoulides je primetio da je ono snažan podsticaj za dalje jačanje bilateralne saradnje. Dodao je da već postoji veliko interesovanje za saradnju između istraživačkih instituta i univerziteta.

Nastavljajući, Christodoulides je rekao da Nikozija očekuje da će predstojeći neformalni sastanak o kiparskom pitanju krajem aprila otvoriti put za nastavak suštinskih pregovora, čiji je cilj postizanje opipljivih rezultata. „Slažemo se oko presudne uloge koju Turska mora da igra i koliko je važno da Turska pokaže svoju posvećenost u praksi, opipljivo doprinoseći naporima da se pronađe rešenje“, dodao je on.

Takođe je naglasio da „ujedinjeni Kipar mora biti funkcionalna država, održiva članica EU, stabilan i kredibilan entitet koji deluje u svom regionu. Moderna evropska država koja nije povezana sa anahronim sistemima i strukturama kojima nije mesto u 21. veku“.

Osvrnuvši se na bilateralne odnose između Kipra i Hrvatske, ministar spoljnih poslova Republike Kipar rekao je da „vidimo veliki potencijal za jačanje tradicionalno odličnih veza koje vežu naše zemlje i čvrsto verujemo da je vreme da im damo novu podsticaj za još značajniju vezu“.

Takođe je primetio da su razmenili mišljenja o brojnim nerešenim pitanjima visoko na evropskoj agendi, kao što su značajan uticaj migracija na dve zemlje takođe na regionalnom nivou, budućnost Evrope, zapadnog Balkana i, naravno, evro- Turski odnosi, s obzirom na sastanke ministara spoljnih poslova i Evropskog saveta, kao i druga regionalna i međunarodna pitanja od zajedničkog interesa.

Nikos Christodoulides je takođe naglasio da „primećujemo interes Hrvatske da učestvuje u MED7. Radujemo se što ćemo o tom pitanju razgovarati s našim partnerima u MED7, gdje će se hrvatski interes proceniti prema vlastitim zaslugama. S naše strane, vidimo dodatnu vrednost hrvatskog učešća“, zaključio je. / ibna