Severna Makedonija: Zaev najavio sastanak sa Mickoskim

Severna Makedonija: Zaev najavio sastanak sa Mickoskim

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je iz Delčeva sastanak sa liderom glavne opozicione stranke Hristijanom Mickovskim u ponedeljak.

„Bez obzira ko je u vladi ili opoziciji, nastavljamo da sarađujemo i kroz jedinstvo verujem da ćemo udvostručiti ili utrostručiti uspeh zemlje. U tom kontekstu, prihvatio sam poziv predsednika najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog i sinoć smo se dogovorili da se sastanemo u ponedeljak u 13:00 u poslaničkom klubu“, rekao je Zaev.

Dodao je da će razgovarati o svim procedurama koje su blokirane. Juče je, kako je rekao, preneta poruka da se svi problemi trebaju i mogu prevazići.

„Jučerašnje prihvatanje predloga glavne opozicione stranke od strane predsedavajućeg Skupštine i parlamentarne većine za davanje prioriteta usvajanju zakona čiji je cilj pomoć i podrška stanovništvu, osetljivim društvenim grupama, zaposlenima, preduzećima, verovatno bi trebalo da bude podstrek za pronalaženje rešenja za sva ostala pitanja koja su nažalost blokirana u parlamentu“, rekao je Zaev.

Premijer je nabrojao nekoliko takvih projekata, uključujući projekat energetske efikasnosti, nastavak povećanja produktivnosti u poljoprivredi vredan 50 miliona evra, tramvajske rute za Skoplje, četiri zakona iz oblasti energetike, Klinički centar vredan 500 miliona evra, i tako dalje.

Zaev je takođe izjavio da će rešenje o Izbornom zakonu verovatno biti objavljeno u ponedeljak, napominjući da će ga Skupština odmah staviti na dnevni red.

„Neophodno je“, dodao je, „jer u Izborni zakon moraju biti urađene druge stvari, kako bi se uvrstile preporuke OEBS-a za ODIHR za definisanje izbornih modela.“

„Podržavamo otvorene liste za predstojeće lokalne izbore i moramo otvoriti i uspešno zatvoriti demokratizaciju zemlje kroz novi model glasanja za parlamentarne izbore, kad god se oni održe. Naša posvećenost je da ove stvari prođu kroz legislativu 2024. godine koja će ponuditi mogućnosti manjim strankama“, rekao je Zaev. / ibna