Glasovi birača na parlamentarnim izborima u Bugarskoj tek su prebrojani a u koaliciji “StandUp.BG” već je došlo do nesuglasica, jer kopredsedavajući Maya Manolova, Tatjana Doncheva i Nikolay Hadžigenov nisu uspeli da postignu dogovor o učešću koalicije u zajedničkoj Vladi.

Hadžigenov je rekao Bugarskoj nacionalnoj televiziji da je spreman da odmah započne pregovore o formiranju vlade koja će zahtevati glasove Socijalističke partije BSP. Ako ih Pokret za prava i slobode želi podržati, ne mogu odbiti njegovu podršku, a on bi postao ministar.

Prema Manolovoj, ideja sporazuma potpuno je neprihvatljiva i ovo nije odluka koalicije. „Ne cenjkamo se sa stranama sistema!“ rekla je ona.

Hadžigenov je rekao Manolovoj da možda nije član parlamentarne grupe koalicije, dodajući da Manolova nema taj luksuz kao što nema ni svoju poslaničku grupu.

„Maja Manolova nema blage reakcije. Uvek reaguje emocionalno, iracionalno, a danas je uradila isto. Znam da joj se ovo ne sviđa, ali ne mogu da je obučim niti da je nateram da razmišlja racionalno“, rekao je advokat Hadjigenov.

Kako je rekao, odlučan je u tome da u ovom parlamentu treba formirati kabinet. Advokat Hadžigenov je kao primer naveo Italiju, koja je nedavno prošla kroz krizu vlade i formiranje nove vlade, pod vodstvom ekonomiste Marie Draghog, bivšeg direktora ECB.

„Italijani su se okupili u ime zajedničkog cilja – dobiti sredstva od Evropske unije, tako da mogu spasiti svoju ekonomiju i suočiti se sa teškom epidemiološkom situacijom. Pozvali su Maria Draghija, ostavili po strani razlike i ujedinili se u ime ovog zajedničkog cilja. Od prošle godine pozivamo na takvo ujedinjenje u ime zajedničkog cilja, a to je bila konačna politička eliminacija Bojka Borisova i GERB-a i uklanjanje Ivana Gečeva iz tužilaštva, zajedno sa sprovođenjem promena“, rekao je Hadžigenov.

Takođe je rekao da u Bugarskoj niko nije ozbiljno razgovarao o tome šta će biti sa fondovima koji će stizati iz Evropske unije.

„Do danas niko nije formulisao finansijski deo. Sredstva EU biće značajan broj milijardi, ali to niko ne govori. Za ovo mora postojati Vlada. Nema prepreke za održavanje izbora za tri meseca, pa čak ni za još tri kruga izbora, ali mi smo dužni da formiramo Vladu. Možda ne uspemo, ali moramo pokušati. Vlada Bojka Borisova nije pomogla nikome osim svojim ljudima. Ekonomija u našoj zemlji bila je mrtva zahvaljujući naporima Borisova, čak i pre epidemije. Ljudima je potrebna ova pomoć“, rekao je Hadjigenov.

„Gorka istina su oni koji su nam verovali i nismo deo sistema, imamo oko 90 mesta u parlamentu. To znači da ne možemo ništa. Postoje dve mogućnosti – ili da se prihvate glasovi BSP-a, jer bez njih računa nema, ili da se nastavi sa izborima dok se ne postigne većina, a to je politička himera. Moramo da razmišljamo i delujemo racionalno, politika nije cirkus“, rekao je Hadžigenov. / ibna