Dendias i Aurescu organizovali videokonferenciju o Zapadnom Balkanu

Dendias i Aurescu organizovali videokonferenciju o Zapadnom Balkanu

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias u četvrtak je imao niz kontakata isključivo o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Konkretno, imao je niz sastanaka sa potpredsednikom vlade za evropske poslove Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim i predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Kako je grčki ministar spoljnih poslova napisao na Twitteru, on i Nikola Dimitrov razgovarali su o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i širem regionalnom razvoju.

Sa Miloradom Dodikom, Nikos Dendias je razgovarao o pitanjima koja se odnose na bilateralnu saradnju i EU perspektivu Zapadnog Balkana.

Potom je, zajedno sa svojim rumunskim kolegom Bogdanom Aurescuom, suorganizovao video konferenciju kojoj su prisustvovali ministri spoljnih poslova država članica EU, ministri spoljnih poslova Albanije i severne Makedonije, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština i drugi regionalna pitanja na zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak.

Konačno, imao je odvojeni sastanak sa Miroslavom Lajčakom, gde su se fokusirali na dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU i spremnost Grčke da pomogne naporima EU u regionu.

Glavna poruka ovih kontakata bila je čvrsta posvećenost vlade Kyriakosa Mitsotakisa evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koja je, kako je naglasio ministar spoljnih poslova, jednosmerna, jer je ključna komponenta bezbednosti, stabilnost i prosperitet ne samo ovog regiona već i čitave Evropske unije.

Nikos Dendias je dodao da ne možemo da ostavimo praznine – „crne rupe“ na evropskom kontinentu, koje bi mogle da pokriju druge neprijateljske snage. U tom kontekstu je ukazao na postojeću opasnost od radikalizacije dela stanovništva regiona i opštu destabilizujuću ulogu Turske.

Podsetio je na napore koje je Grčka preduzimala dve decenije, počev od Solunske agende, a koji se nastavljaju pružanjem i političke podrške i tehničke pomoći.

Istovremeno je jasno stavio do znanja da države kandidati zauzvrat moraju da ispune postavljene kriterijume, kao što je striktna primena Prespanskog sporazuma, što se odnosi na Severnu Makedoniju, i kriterijume koje je Evropsko veće postavilo u martu 2020. godine za Albaniju.

Ističe se da je čvrsta volja Grčke da održi prvu međuvladinu konferenciju, kako za Severnu Makedoniju, tako i za Albaniju, što je pre moguće tokom portugalskog predsedavanja.

Grčki ministar spoljnih poslova takođe je poslao jasnu poruku svojim evropskim partnerima da, kao što zemlje kandidati moraju da izvrše neophodne reforme, tako i Evropska unija mora da ispuni svoje obaveze, zadržavajući perspektivu pristupanja Zapadnog Balkana i priznajući napredak koji je već postignut.

Konačno, Nikos Dendias je u ovom kontekstu naglasio da dinamiku koja već postoji treba održavati i da je neophodno imati pozitivan evropski narativ za građane regiona. / I bna