Krasniqi: Osnivanje Zajednice srpskih opština je neustavno, nema o čemu da se raspravlja

Krasniqi: Osnivanje Zajednice srpskih opština je neustavno, nema o čemu da se raspravlja

Ministar lokalne samouprave Kosova,  Elbert Krasniqi ocenio je da je pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština zatvoreno i da nema više o čemu da se razgovara.

Krasniqi je u intervjuu za KTV Interactive rekao da je Ustav poništio mnoge tačke sporazuma koje su predviđale osnivanje ove Zajednice i da više niko nikoga ne može naterati da učini nešto suprotno najvišem pravnom aktu države.

„Udruživanje srpskih opština je neustavno, dokazano je da 24 tačke ovog sporazuma krše ustavna načela. O tome više ne možemo razgovarati, naša multinacionalna država ne može dozvoliti stvaranje nacionalne zajednice“, rekao je Krasniqi.

Ministar je odbacio ideju da može biti pritisaka iz inostranstva, jer je reč o sporazumu potpisanom između dve zemlje u Briselu.

„Ne možemo delovati suprotno Ustavu, ovo je osnova, ne možemo stvoriti druga tela koja nisu u skladu sa Ustavom, nemamo o čemu da razgovaramo. U svom radu oslanjamo se na Ustav, ne možemo da delujemo protiv njega, to je stav koji nećemo promeniti, niko ne može to da traži“, rekao je Krasniki./ ibna